Orbán: Európa legmodernebb konzervatívjai lehetünk

2014. szeptember 07. 17:30

A Debreceni Egyetem tanévnyitóján a miniszterelnök arra kérte az egyetemistákat, hogy ne engedjenek a bizonytalan időszakokban felerősödő cinizmusnak. „Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, hogy első a család, és hogy a haza a miénk?” – tette fel a kérdést.

2014. szeptember 07. 17:30

Az egyetemek felelősséggel tartoznak a családoknak és az egész nemzetnek, a kormány pedig osztozik ebben a felelősségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a százéves Debreceni Egyetem jubileumi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban. A kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amelyet folyamatosan növelni kell, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk „a családoktól kapott talentumok” értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával – fogalmazott beszédében a kormányfő.

Az ország helyzetéről szólva Orbán Viktor azt mondta: „mi, magyarok ma nem követünk egyetlen ideológiát sem, elutasítjuk az utópia minden formáját, hiszünk a szabadságban”. Szerinte itt az esély, hogy „Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk”. Értékelése szerint „a liberális relativizmus és a szocialista egyenlősdi rostáján” kihullottak az életből az olyan szavak, mint elhivatottság, kötelesség, dicsőség, helytállás, becsület, nagyság, haza, odaadás, rang, rend, szilárdság. „Ezek (...) ma már nem részei a köznyelvnek, pedig nélkülük aligha állhatnánk ma itt. Nélkülük aligha lehettünk volna túlélői az elmúlt száz évnek” – hangsúlyozta.

Egy éve még elképzelhetetlennek tűnt – utalt az ukrán válságra –, hogy egy Magyarországgal szomszédos államot „a felbomlás veszélye” fenyegessen, ahogyan az is – mondta az Iszlám Állam szélsőséges szervezetről szólva –, hogy keresztény emberek lefejezéséről készült képeket osszanak meg  hóhéraik közösségi oldalakon. 

Orbán Viktor szerint az ilyen bizonytalan időszakok a cinizmus melegágyai, különösen a kommunizmustól sújtott népeknél, hiszen olyanokat hallani, hogy „csak az dolgozik, aki balek”, „a becsület és a tisztesség smafu”, „a gyerek kolonc”, „a nemzet meg csak egy vicc”. A kormányfő ezért azt kérte az egyetemi hallgatóktól, ne engedjenek a cinizmusnak, mert abból soha nem épül semmi, az csak rombol. „Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, (...) hogy első a család, és hogy a haza a miénk?” – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: a mai „nemzeti kormányzás” nem azt jelenti, hogy a rendszerváltó nemzedék felért a csúcsra, sokkal inkább azt, hogy „új időszámítás kezdődött”, „minden újradefiniálható, új alapokon új közösség és más jövő építhető”. „Ahol most vagyunk, nem valaminek a végét, a betetőzését jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Mi, a rendszerváltó nemzedék megtisztítottuk a terepet a bozóttól, de a tisztást otthonossá tenni már az önök dolga” – zárta szavait az egyetemi diákság előtt Orbán Viktor.

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sobrk
2014. szeptember 08. 12:14
A rendes ember munkából él, a magyar föld a magyaroké, első a család és a haza a miénk. Ennyi. Az igazság egyszerü.
Felebarát
2014. szeptember 08. 11:27
mi van, annyira szar már a focink, hoyg hír sincs róla?
catalina9
2014. szeptember 08. 07:50
„Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, (...) hogy első a család, és hogy a haza a miénk?” – tette fel a kérdést." Hát ezért: ".. Az asztalnál három vendég ült: Ungár Klára („fodorista” fideszes) Kövér László és Orbán Viktor. Soros arról beszélt a fiatal politikusoknak, hogy A VILÁGOT MA A LIBERÁLIS ELIT IRÁNYÍTJA. Igyekezett meggyőzni őket, hogy a liberális megoldásokat és a liberális ideológiát Európa és Amerika egyaránt akceptálja. Azt mondta, hogy EURÓPA elvet mindent, ami keresztény, hagyományos vagy nemzeti. Figyelmeztette vendégeit, hogy a HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKEKRE VALÓ HIVATKOZÁSNAK AZ LESZ A VÉGE, HOGY NACIONALIZMUSSAL, FASIZMUSSAL, ÉS ANTISZEMITIZMUSSAL FOGJÁK ŐKET VÁDOLNI." hogy honnan tudta ez a jóember...? Ja, talán innen. "...Roger Scruton a '80-as évek közepén érkezett először Magyarországra, s ismerkedett meg a mára nagyon eltérő utakat bejárt ellenzéki körökkel, hogy a jogállamiság kialakításában segédkezzen. Úgy tartja, ma elsősorban a „SOROS-HÁLÓZATNAK" köszönhető az ország nemzetközi rossz híre. „Soros a személyében is be van oltva a nacionalizmus ellen, ami érthető, ha figyelembe vesszük a zsidó örökséget. Az általa kiépített hálózat viszont nagyon is politikussá lett." Szóval a zsidó örökség és az ország "nemzetközi" rossz híre valahogy összefügg. Ki gondolta volna...
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 08. 06:54
Mint tudjuk, az indián nem felejt Éppen tíz esztendeje annak, hogy Orbán Viktor a Fidesz pécsi kongresszusán elmondta élete egyik legjobb és legfontosabb beszédét, melyből alább részleteket közlünk. (A teljes beszédet lásd: Politikusportrék - Orbán Viktor, Századvég, 1994, 176-189. o.) Ez a beszéd és ez a kongresszus a ma már nem létező liberális Fidesz történetének csúcspontja. A Fidesz ekkor messze az ország legnépszerűbb pártja volt. A közvélemény-kutatások szerint, ha ekkor lettek volna a választások, tíz választóból négy a Fideszre szavazott volna. Jobb eredményt ért volna el, mint azóta bármikor. A Fidesz-frakció néhány héttel azelőtt írta alá testületileg a Demokratikus Chartát, amikor Antall József nem hosszabbította meg Surányi György elnöki mandátumát a Magyar Nemzeti Bank élén. A Fidesznek ezekben a hónapokban kell eldöntenie, hogy csatlakozik-e a Demokratikus Charta körül szerveződő mozgalomhoz vagy távol tartja magát tőle. A Fidesz és az MDF pénzemberei között ekkor folynak a háttérben a tárgyalások, amelyek a két párt gazdasági összefonódásához és az úgynevezett székházügyhöz vezetnek. Antall és köre ekkor már azzal számol, hogy az MDF-et a következő választásokon csak a Fidesz tarthatja bent a hatalomban. A Fidesz válaszúthoz érkezett. Azt az utat, amelyet választott, ismerjük. A másikat, amelyet választhatott volna, leginkább ebből a beszédből ismerhetjük meg. A beszéd http://nol.hu/archivum/archiv-45462-33811
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!