adatvédelem

2019. október 15. 17:55
Bizonytalanságban tartja a fogyasztókat és nagy terhet rak a kisebb vállalkozások vállára az államonként különböző adatvédelmi szabályok elfogadása az Amerikai Egyesül Államokban.
2019. október 2. 16:51
Csak kifejezett hozzájárulás esetén gyűjthetik a felhasználók személyes adatait a weboldalak az Európai Unió Bíróságának döntése alapján. Az ítélet fontos iránymutatás lehet az adatvédelmi szabályok értelmezésében és a szabályozás jövőbeli alakulásában.
2019. január 24. 16:10
Ingyen és önként adjuk át legfontosabb adatainkat és gondolatainkat a techcégeknek, akik erre építik piaci erejüket és extraprofitjukat. Az adatgyűjtés egy részét egyébként be is vallják: a Security Baron összesítette, hogy melyek azok az adatok, amelyek gyűjtését nem is tagadják.
Lopakodó cenzúra?
2018. december 4. 13:34
A közelgő európai parlamenti választások ismét reflektorfénybe állítják a választók személyes adatainak védelmét. Az Európai Bizottság uniós szintű fellépést sürget, azonban – épp a választások közelsége miatt – nem maradt elegendő idő érdemi javaslat kidolgozására. Így viszont marad a Brüsszel által annyiszor preferált hatáskörelvonás és felesleges centralizáció, de az sem elképzelhetetlen, hogy a Bizottság által felkért szakértői hálózat politikai tartalmakat távolíttat el a közösségi médiából.
2018. november 29. 15:12
Spanyolország szenátusa a napokban új adatvédelmi jogszabályt fogadott el. A törvény értelmében az internetfelhasználók böngészési szokásaira alapozva a politikai pártok célzott reklámokat és hirdetéseket juttathatnak el a potenciális szavazókhoz.
Szenzitív adatok
2017. március 2. 21:40
A Momentum Mozgalom adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezett, miután egy komáromi fórumukon egy helyi fideszes önkormányzati tanácsadó egyenként lefotózta a megjelenteket. A NAIH szerint ez jogszerűtlen, ezért meg kell semmisíteni a képeket. Ha ennek nem tesz eleget a tanácsadó, akkor a hatóság bírságot is kiszabhat.
MTVA-botrány
2017. február 22. 9:59
Nagy vihart kavart, hogy az ügyészség megszüntette a nyomozást az MTVA-s lehallgatási botrány ügyében. Az adatvédelmi hatóság szerint az ügyészség direkt félreértette a Btk-t, hogy ne kelljen senkit felelősségre vonni; az ügyészség szerint viszont általános gyakorlat, hogy az iroda lehallgatásügyileg nem esik a lakással egy megítélés alá. Megkérdeztük az ügyészséget, az Igazságügyi Minisztériumot és az érintettet is. Riportunk.
Kvótanépszavazás
2016. szeptember 29. 16:47
A csak a számára hozzáférhető adatbázis segítségével küldött leveleket a külföldön élő magyar állampolgároknak a kormány, amivel a Kúria szerint megsértette a választás esélyegyenlőségre, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit. A kormány, mint a népszavazás kezdeményezője csak a Nemzeti Választási Iroda adatbázisát használhatta volna a kampány során, a lakcímnyilvántartást nem.
Adatvédelem
2016. július 19. 10:13
Egészen elképesztő mértékben hozzáfér a felhasználók adataihoz az e-mailek elolvasásától a számítógépen tárolt fájlok tartalmának megismeréséig a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10. A Mandiner megtudta: a NAIH-nál több magyar felhasználó is panaszt tett, a hatóság ezért adatvédelmi eljárást indított, aminek bírság lehet a vége. Péterfalvi Attila a Mandinernek azt is elárulta, miért kell betartania az amerikai gigacégnek a magyar infotörvényt.
2016. március 25. 11:55
Az állam nem kegyet gyakorol, amikor adatot szolgáltat, hanem az a természetes. Az a kivételes, hogy valamiről ne mondja meg, hogy miért csinálja. Interjú.
2016. március 25. 11:55
Az állam nem kegyet gyakorol, amikor adatot szolgáltat, hanem az a természetes. Az a kivételes, hogy valamiről ne mondja meg, hogy miért csinálja. Interjú.
2016. február 20. 14:51
Komoly következményei lehetnek egy az Apple-t speciális program írására kötelező amerikai bírósági végzésnek. A programmal nyomozóhatóságok titkosított adatokhoz férhetnek hozzá.
Független kontroll kell
2016. január 12. 14:56
A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság az Eötvös Károly Intézet panasza alapján kimondta: sérti az Európai Emberi Jogi Egyezményt, hogy a TEK miniszteri engedély alapján folytathat terrorellenes titkos megfigyelést. A bíróság szerint ehhez feltétlenül független bírói engedély szükséges.
Meta
2015. december 15. 16:19
Bár az Európai Bíróság már másfél éve kimondta, hogy jogellenes, a magyar jogszabályok továbbra is előírják a telekommunikációs szolgáltatóknak a metaadatok egy évig tartó megőrzését, hogy a rendőrség hozzáférjen ezekhez, ha szükséges. Egy konferencián felvetettük Gulyás Gergelynek, hogy nincs ez így jól, és megkérdeztük, miért nem módosítják a törvényt. Azt a választ kaptuk, hogy ha írunk egy módosító javaslatot, akkor megnézi, és ha elfogadhatónak találja, akkor esetleg még lehet is belőle valami. Megírtuk, elküldtük, és várjuk, hogy mi lesz belőle.
2015. november 18. 10:13
Megszavazta a parlament az arckép profil nyilvántartást, közismert nevén a kormányzati Facebookot. Majtényi László senkinek sem ajánlja, hogy örüljön ennek a nyilvántartásnak.
2015. november 2. 3:12
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) az állampolgár egészségügyi adataihoz és dokumentumaihoz kizárólag orvosi, illetve a receptek tekintetében gyógyszerészi végzettségű egészségügyi dolgozó férhet hozzá, kormányzati szervek és ágazaton kívüli intézmények nem - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) csütörtökön az MTI-vel
2015. október 30. 2:13
"A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik az orvosi titoktartás megszüntetése ellen, a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy kinek milyen betegsége van és milyen kórtörténettel rendelkezik - közölte a DK egészségügyi kabinetjének vezetője az MTI-vel szerdán.
Kódolt profilok
2015. október 26. 14:28
Kedden vitatta meg először a parlament a „kormányzati Facebook” néven elhíresült törvényjavaslatot, amelynek értelmében a teljes lakosságra kiterjedő arckép-profil nyilvántartó-rendszert állítanak majd fel. Első ránézésre az orwelli Nagy Testvér rendszerét idézi a nyilvántartás, de a szabályozás fontos garanciákat is tartalmaz. De vajon betartják-e ezeket és csak a kemény bűnözők üldözése érdekében vetik be a rendszert, vagy mondjuk azért is, hogy a szabálysértési bírságokat behajtsák? Riportunk a „kormányzati Facebookról”.
Adatvédelem
2015. október 6. 11:52
Az Európai Unió Bírósága érvénytelennek nyilvánította azt a bizottsági határozatot, amely szerint az Egyesült Államok megfelelő védelmi szintet biztosít a továbbított személyes adatok számára. Továbbá a nemzeti hatóságoknak joguk van vizsgálni, a biztonságosnak minősített országok teljesítik-e a kellő feltételeket, és dönthetnek például a Facebook felhasználói adatainak Amerikába továbbításának megtiltása mellett is.
Helló, facebookosok!
2015. szeptember 23. 16:27
Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, Yves Bot úgy véli, érvénytelen az a bizottsági határozat, amely szerint az Egyesült Államok megfelelő védelmi szintet biztosít a személyes adatok számára. A főtanácsnok szerint a nemzeti hatóságoknak joguk van megakadályozni, hogy a Facebook írországi szervereiről Amerikába továbbítson személyes adatokat.
Adatmegőrzés
2015. július 24. 11:30
Telefonált, skype-olt, e-mailezett már ma? Akkor innentől legalább fél évig biztosan megőrzik a szolgáltatók, hogy kit és honnan hívott, mennyi ideig beszéltek, vagy milyen IP-címről böngészett és mennyi időt töltött az e-mail postafiókjában. Bűnüldözési célból pedig a hatóságoknak is kiadhatók ezek az adatok. A magyar jogszabályok annak ellenére írják még mindig elő az adatmegőrzést, hogy a szabályozás alapjául szolgáló irányelvet az Európai Bíróság tavaly érvénytelennek nyilvánította. Úgy tűnik, nálunk senkinek nem égető az ügy: az Alkotmánybíróság nem akar dönteni, a parlamentnek valamiért épp ez nem fontos, az alapjogi biztos nem megy hivatalból az AB-hez, és a NAIH is beérte az illetékes miniszter egyszeri noszogatásával. Riportunkban szolgáltatókat, az Adatvédelmi Hatóságot és a TASZ-t is megkérdeztük arról, mit lehet tenni ebben az ellentmondásos helyzetben.
2015. március 19. 9:07
Az egyes „provokátoroknak” nemcsak személyes adatai (fényképük és nevük) kerülnének nyilvánosságra, hanem politikai vélt vagy valós hovatartozásuk miatt különleges adataik is.
2015. február 6. 13:48
A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) december előtt megosztotta értesüléseit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA), ezzel pedig sértette az emberi jogokat – mondta ki egy titkosszolgálati panaszok kivizsgálására szakosodott brit bíróság.
Adat alapú gazdagság
2015. január 31. 12:14
Tudjuk, hogy adatokat gyűjt rólunk a Facebook, a Google és rengeteg más cég, miközben internetezünk. De mi van azokkal az oldalakkal, amiket böngészünk? A látogatóik demográfiai adatai az érintett médiatulajdonosok számára is nagyon érdekesek lennének, viszont a gigacégek megtartják azokat maguknak, őrizve hirdetési versenyelőnyüket. Kénytelenek-e a tartalomszolgáltatók beletörődni, hogy rossz üzletet kötöttek? És egyáltalán, rossz üzletet kötöttek? Riportunk.
Péterfalvi a legfőbb ügyészhez fordult
2015. január 5. 13:15
Egy pécsi korrupciós ügyben a büntetőügyhöz semmilyen módon nem kötődő, személyes adatokat és ügyvédi titkokat tartalmazó iratokat is csatoltak a vádirathoz – írja az Átlátszó. A NAIH elnöke szerint elvileg ugyan tiltják ezt a büntetőeljárás alapelvei, de nincsenek garanciális szabályok arra nézve, hogy be is tartsák ezt a tilalmat. Péterfalvi Attila a legfőbb ügyészhez fordult.
2014. december 5. 10:23
Az aktívan fellépő állampolgárok számíthatnak arra, hogy a hatóságok jelenleg is gyűjtögetik róluk az olyan információkat, amikről azt feltételezik, hogy kellemetlen helyzetbe lehet vele hozni valakit.
Adatvédelem
2014. október 7. 11:33
Az Európai Bíróság korábban megsemmisítette azt az irányelvet, amely bűnüldözési okokból előírta a tagállamoknak, hogy kötelezzék a szolgáltatókat a hívásadatok legfeljebb két évig való tárolására. A TASZ most beperli a Vodafone-t és a Telenort az adatmegőrzés miatt. A per nem a két szolgáltató ellen irányul, hanem így akarják elérni, hogy az Ab megsemmisítse az irányelvet átültető magyar törvényt.
2014. július 2. 16:18
Miért is korlátoznak tehát alapjogot? Hogy a szurkolók ne beszéljenek csúnyán? Hogy ne rongáljanak berendezést a stadionban?
Cenzúra, felejtés, megbocsátás
2014. június 13. 10:19
Egy spanyol férfi sikerrel perelte be a Google-t, amiért évtizedes tartozásait és ezzel kapcsolatos árverési ügyeit dobta ki a nevére a kereső. Az ügyben az Európai Bíróság május közepén kimondta, hogy a férfi jogosan kérte a találatok eltávolítását. A Google-hoz azóta tízezernél több törlési kérelem érkezett, és már űrlapot is rendszeresítettek erre a célra. Eljött az internetes cenzúra kora, és előbb-utóbb kitöröljük az internetet? Vagy egy normális társadalomhoz hozzátartozik, hogy az emlékezés szelektív? Riportunk a felejtés – pontosabban az elfelejtődés – jogáról.
2014. június 2. 9:23
Az őszinte, zsigeri kommentelést csak a leggazdagabbak engedhetik majd meg maguknak, akik mélyen a zsebükbe nyúlva előre megfinanszírozhatják a honlapnak kiszabandó kártérítést.
2014. május 19. 14:39
Meglepően orwelli határozatot fogadott el nemrég az Európai Unió bírósága: a jövőben az unió területén bárkinek joga van ahhoz, hogy átírja, manipulálja a saját múltját.
Internetcenzúra?
2014. május 13. 11:54
A keresőmotorok működtetői a személyes adatok védelmével kapcsolatos jogszabályok hatálya alá tartoznak és adatkezelést végeznek, ezért az érintett kérheti tőlük a rá vonatkozó keresési rekordok eltávolítását – állapította meg az Európai Bíróság.
Túl sok adatot közöltek?
2014. február 21. 14:38
A sajtó felelősségét vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy kapcsán, miután az ombudsman felvetette: túl sok információ jelent meg a médiában a gyerekekről.
2014. január 13. 14:44
Téved, aki azt hiszi, hogy csak a titkosszolgálatok leskelődnek.
2013. november 25. 13:20
Nem csak az a probléma, hogy a kezelést végző orvosok túl sok adathoz férnek hozzá, hanem az eleve túl sok adatot ráadásul túl sokan láthatják.
Minden nem lehet nyilvános?
2013. november 18. 10:43
Az igazságügyi tájékoztatási törvény tervezete arról is rendelkezne, hogy maguk az érintettek miként használhatják fel, vagy hozhatják nyilvánosságra a tárgyalás iratait és az üggyel kapcsolatos egyéb információkat.
Mindenki másként csinálja
2013. november 15. 14:44
Az NSA megfigyelési botrány egyre tovább harapódzik, az amerikai után már a brit titkosszolgálat is belekeveredett, és lassan már azon se lepődnénk meg, ha kiderülne: mindenki megfigyelt mindenkit. Riportunkban nemzetközi és adatvédelmi jogi vonatkozásban járjuk körül, hogy szabad-e lehallgatni a német kancellárt vagy egyáltalán bárki mást; hogy Edward Snowden magányos hős, avagy tünet-e; és hogy mennyire sértődtek meg a németek?
2013. november 13. 10:34
Hivatalosan is végére ért a Facebook finoman szólva is aggályos adatkezelési gyakorlata miatt indított kártérítési per.
Inkább vonattal?
2013. november 11. 19:55
A parlament hétfői döntése nyomán létrejön a nemzeti utasadat információs rendszer, amely a schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda induló légi járatokra vonatkozó utasadatokat fogja kezelni a lehetséges bűnelkövetők kiszűrése érdekében.
Ennyit a 'privacy'-ról
2013. november 8. 12:25
A hírhedt megfigyelési ügy középpontjában ugyan az amerikai NSA áll, de brit hírszerzésért felelős társszervezete, a GCHQ is gyanúba keveredett. A TASZ más jogvédő szervezetekkel együtt most a brit titkosszolgálatot pereli.
2013. október 24. 17:16
A bírósági nyilvánosságra vonatkozó szabályozás lazítását szorgalmazta Darák Péter, a Kúria elnöke a témában tartott nemzetközi konferencián, hozzátéve: eljárás nyilvánossága a bírói hatalom korlátjaként a jogállamiság fontos garanciája.
2013. október 18. 8:40
Noha az ujjlenyomatvétel és azoknak az útlevelekben való megőrzése sérti a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogokat, ezeket az intézkedéseket igazolja az útlevelek bármiféle csalárd felhasználásának megakadályozása ‒ áll az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében.
2013. október 16. 10:32
Az Országgyűlés elfogadta a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, aminek értelmében 2014. január 1-től névtelenül is lehet panasszal vagy közérdekű bejelentéssel fordulni az állami, önkormányzati szervekhez.
2013. október 14. 9:54
Az már nyáron is látszott, hogy az amerikai megfigyelési botrány akár még jótékonyan is hathat az uniós adatvédelmi reformra, különös tekintettel arra, hogy abban az európai polgárok is jócskán érintettek.
2013. szeptember 30. 18:46
Even if many of the cries of outrage and promises of legal protection for privacy are bogus, the market for legitimate protection will drive efforts to provide the same.
Adatvédelem
2013. szeptember 28. 21:31
Franciaország meg fogja indítani az eljárást a Google ellen, mivel az amerikai óriáscég nem változtatott a francia törvényeknek megfelelően a felhasználók adatainak kezelésén – közölte pénteken a francia adatvédelmi hatóság (CNIL).
2013. augusztus 23. 12:52
A napokban zárul az adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatának projektje ‒ közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken.
2013. augusztus 7. 13:00
Az orosz felsőház együttműködést ajánl az amerikai titkos adatgyűjtésről részleteket kiteregető Edward Snowdennek, aki egy évre szóló menedéket kapott Oroszországban – közölte kedden egy orosz szenátor.
2013. január 16. 13:52
A Facebook biztosítja felhasználóit: új keresőjének bevezetése után is biztonságban vannak a személyes adatok, hiszen könnyedén beállítható, kivel osztják meg azokat.
2012. december 16. 9:12
A közmédia helyzetéről, a híradók tartalmáról és a világban Magyarországról kialakult képről is hallhatnak beszélgetéseket a hétfőn kezdődő Média Korrektúra konferencia résztvevői. A rendezvényt Balatonalmádiban tartják, két napon át, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával.
2012. október 31. 15:47
Már a jogerős büntetőítélet előtt eltávolíttatná a kormány az állítólagos jogsértő tartalmakat az internetről, és akár még az adatokhoz való hozzáférést is megakadályoztatná. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 2013. július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv kapcsán fogalmazta meg véleményét.
2012. október 3. 16:13
A Facebook az elmúlt hónapokban sorra kötötte a célzott reklámozásra vonatkozó megállapodásokat, amelynek keretében hozzáférést ad külső cégeknek a felhasználók adataihoz. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) a szövetségi kereskedelmi bizottságot kérte fel, hogy vizsgálják felül az oldal adatkezelési gyakorlatát.
2012. szeptember 24. 10:13
Adatvédelmi okokra hivatkozva Európában kikapcsolták a Facebook arcfelismerő funkcióját, az ugyanis több ország szabályozásávalt is ellentétes volt.
2012. szeptember 16. 8:31
A Ustreamre annyi video-anyagot töltenek fel másodpercenként, mint amennyit a YouTube-ra percenként – ekkora adatmennyiséget folyamatosan monitorozni bonyolult feladat.
2012. augusztus 13. 10:08
A Google beleegyezett abba, hogy 22,5 millió dollárt fizessen, amiért állítólag kijátszotta az Apple Safari böngészőjének adatvédelmi beállításait. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) még sohasem szabott ki ekkora bírságot, a Google ugyanakkor nem ismerte el felelősségét.
2012. augusztus 8. 14:10
A szélessávú internetezők jelentős része, 76 százaléka aggódik, amikor személyes adatait nyilvánossá kell tennie egy közösségi oldalon – derült ki az F-Secure felméréséről. Bár az e-mail, a CD és az USB előnyt élvez, ha megosztásról van szó, egyre népszerűbbek a felhőalapú megoldások is.
2012. július 14. 12:06
A Facebook automata szűrőszoftverrel figyeli az oldalon zajló összes privát kommunikációt, gyanús szövegrészletek után kutatva – írja az Index a Reuters nyomán.
2012. március 14. 17:22
A Szilícium-völgy pofátlanul alátesz a gyanútlanul a szélben kornyadozó internetfelhasználóknak. Miért is? A dollármilliárdos hirdetésekért.
2012. február 25. 13:17
Egyre körültekintőbbek vagyunk a neten: a felnőtt Facebook-felhasználók mintegy 60 százaléka állítja profilját privát módba, a nők 67 százaléka pedig törölt már ismerősei közül.
2012. február 25. 8:14
Március 1-jén rajtol a Google legújabb fejlesztése, amellyel a keresője által a felhasználókról gyűjtött adatokat más szolgáltatásaival kapcsolja össze. Az előnyök mellett nem várt mellékhatások is jelentkezhetnek.

összesen: 60 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 következő utolsó