KSH: Emelkedett a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele

2019. május 15. 14:42

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett márciusban.

A KSH adatai alapján a vendégéjszakák száma mind a külföldi, mind a belföldi vendégeket tekintve csökkent, viszont a szezonális- és naptárhatás figyelembevételével korrigált index szerint a vendégforgalom mindkét esetben nőtt. A külföldi vendégforgalom 1,7 százalékkal, a belföldi pedig 3,7 százalékkal. Ennek következtében a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett, összesen 35 milliárd forintra. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a szobaátlagárak mindenhol növekedtek. Az árbevétel egyedül Budapesten volt alacsonyabb szinten, mint egy évvel korábban. 

A márciusi adatok azért mutatnak ekkora különbséget a tavalyihoz képest, mivel húsvét 2018-ban márciusban volt. A külföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, nagyjából 405 ezer vendég érkezett az országba, akik összesen 998 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Hasonló a helyzet a belföldi vendégek esetében is, csak ott még az is hatással van a számokra, hogy 2018-ban a március 15-ei hosszú hétvége 4 napos volt. A belföldi vendégforgalom 1,7 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 4,7 százalékkal csökkent. 

vendégéjszakák száma ksh

Népszerű fizetőeszköz volt a Széchenyi Pihenőkártya, mivel a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, összeségében 1,6 milliárd forintot fizettek kereskedelmi szálláshelyeken.

vissza a teljes nézetre