Ne bízz a piacokban

2019. február 10. 13:20

Roger E. Farmer
Roger E. Farmer blogja

A pénzügyi piacok olyan emberekkel segítenek nekünk kereskedni, akik még meg sem születtek.

„A hatékony piacok hipotézisének két eleme van.

Az első az, hogy nincs ingyenebéd. Ha nincs valami belsős információnk, akkor lehetetlen jobbnak lenni a piacoknál, kivéve, ha egyszerűen szerencsénk van. Ez szinte biztosan helyes állítás, bár ezt is vitatják néhányan.

A másik elem, hogy az árak helyesek, amely szerint a pénzügyi piacok hatékonyan osztják el a tőkét időben. A hatékonyság azt jelenti, hogy nincs olyan kormányzati beavatkozás, amellyel javítani lehetne ezen és mindannyiunkat még jobb helyzetbe lehetne hozni. A radikális szabadpiaci álláspontok ellenére ez szinte biztosan téves. A tanulmányom elmagyarázza, hogy miért.

A pénzügyi piacok olyan emberekkel segítenek nekünk kereskedni, akik még meg sem születtek. Ha veszünk egy részvényt és húsz évvel később eladjuk, nagy eséllyel a vevő nem is élt akkor, amikor mi a részvényt megvettük. Ha hosszú távra veszünk egy részvényt, arra fogadunk, hogy a vevő, húsz év múlva többet fizet majd, mint amit mi fizettünk a részvényért. És a vevő is épp így gondolkodik a távoli jövő más potenciális vevőiről. A soha véget nem érő piaci tranzakciók láncolata önbeteljesítő jóslatokat eredményez, amelyek fellendülések és összeomlások távolról sem hatékony sorozatához vezetnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre