Az amerikai rendszer eladósította az ezredfordulós generációt, majd őket hibáztatta mindenért

2019. február 10. 13:20

Derek Thompson
The Atlantic

Minden rendben lesz, csak előbb diplomázz le!

„Miért ég forradalmi tűz ezekben a fiatalokban? Valószínűleg nem azért, mert az ezredfordulósok nem értenek egyet az amerikai álommal, hanem azért, mert a gazdaság megakadályozta, hogy elérjék azt, sőt meg is károsította őket , amikor megpróbálták elérni az amerikai álmot.

Az ezredfordulósok generációja részesült a legtöbb oktatásban az Egyesült Államok történelmében. Elhitték a társadalmi megegyezést, ami így szólt: minden rendben lesz, csak előbb diplomázz le! Azonban a felsőoktatás költségei megemelkedtek, így diákok milliói vettek fel hitelt a tanulmányaikhoz. A 35 év alatti diplomások körében közel ötven százalékkal nagyobb az esélye, hogy diákhitelük van, mint az őket megelőző X generációnak volt az ő korukban, ráadásul az ezredfordulósok diákhitelének összege átlagosan negyven százalékkal több, mint az X generációsoké volt.

És mit kaptak a sok adósságért cserébe? »Alacsonyabb fizetést és kisebb vagyont«, közli a Federal Reserve tanulmánya. A diákhitel sok millió fiatal számára tette nehezebbé az otthonvásárlást, mivel »a hiteltartozás és az alacsony lakástulajdonlási arány összefüggnek, a végzettségre való tekintet nélkül« olvashatjuk a Fed közgazdászainak tanulmányában. A fiatalok lényegében hitelt vettek fel a diplomaszerzéshez, ám ezzel csak messzebb kerültek az amerikai álomtól.

Nem csoda, hogy az ezredfordulósok fellázadnak a rendszer ellen, amely csúnyán rászedte őket a folyamatos fejlődés mantrájával, ráadásul adósságba süllyesztette az egész generációt, lenyomta a fizetésüket, elválasztotta őket a felnőtt élet hagyományos szakaszainak megélésétől, és még ezek után megvádolják a generációt a konzerves tonhal tönkretételével is?

Amikor a 20. századi szociológus, James Chowning Davies az erőszakos francia és orosz tüntetéseket vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a forradalom feltételei akkor állnak elő, »amikor egy hosszan tartó gazdasági és társadalmi fejlődési ciklust egy rövid, radikális irányváltás követ«. Ezek a forradalmak akkor következtek be, amikor emberek egy nagyobb csoportja úgy érezte, hogy a valóság és az általuk elvárt társadalmi és gazdasági fejlődés köszönő viszonyban sincsenek egymással”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre