Eljött a mamutvállalatok szabályozásának ideje

2019. február 6. 14:15

David Leonhardt
The New York Times

A mamutvállalatok csak vezetőiknek és legnagyobb részvényeseiknek kedveznek – mindenki mást megkárosítanak.

„A mamutvállalatok csak vezetőiknek és legnagyobb részvényeseiknek kedveznek – mindenki mást megkárosítanak. Ezek a nagy cégek idővel emelni fogják az áraikat, és lenyomják alkalmazottaik bérét. Hiszen azok hol máshol találnának munkát? Arra használják a hatalmukat, hogy számukra kedvezően befolyásolják a kormányzati politikát. Számos gazdasági betegségünk – mint a jövedelmek stagnálása és a vállalkozások számának csökkenése – részben a gigavállalatok műve.

Szóval mit tegyünk ez ellen? Itt az ideje egy új politikai mozgalomnak, mely értékeit a bostoni teadélután lázadóitól, Jeffersontól, Teddy Roosevelttől, tehát a gazdasági kisembereket védelmezőktől veszi.

A mozgalom már körvonalazódni látszik. A demokrata vezetők arra számítanak, hogy a monopólium-ellenességgel fogják megnyerni a választásokat, ugyanis ezzel az üzenettel meg lehet szólítani a magas gyógyszerárak és az internet biztonsága miatt aggódókat is. »A gazdaság bizonyos ágazatainak szabályozása«, mondja Amy Klobuchur potenciális elnökjelölt, Minnesota szenátora, aki szerint ez még fontosabb kérdés lesz 2020-ban.

Klobuchur olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami szigorúbb törvényi feltételekhez kötné a vállalatok összeolvadását. Azonban a jövőbeli fúziók megelőzése önmagában nem lesz elég. A kormánynak fel is kell darabolnia ezeket a gigavállalatokat, úgy mint annak idején az AT&T-t és a Standard Oil-t. A feldarabolásra leginkább megérett gigavállalat egyértelműen a Facebook, mely sorra falja fel az olyan cégeket, mint az Instagram és a WhatsApp.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre