A davosi elit titkos automatizációs terve

2019. január 29. 17:42

Kevin Roose
The New York Times

Nyilvánosan sosem vallanák be a főnökeitek, de minél hamarabb leváltanának titeket gépekre.

„Nyilvánosan sosem vallanák be a főnökeitek, de minél hamarabb leváltanának titeket gépekre.

Tudom, ugyanis a múlt héten elvegyültem a nagyvállalatok vezetői között a minden évben megtartott World Economic Forum davosi rendezvényén. Megfigyeltem, hogy az automatizációval kapcsolatos kérdésekre adott válaszaik nagyban függnek attól, hogy ki a közönségük.

Nyilvános közegben teljes mellszélességgel elítélik a mesterséges intelligencia, és a munkahelyek automatizálásának a dolgozókra kifejtett negatív hatásait. Olyan bizottsági üléseken vesznek részt, melyek témája az »emberközpontú mesterséges intelligencia kifejlesztése a negyedik ipari forradalomban« – davosi nyelven ez a gépi tanulás és egyéb fejlett technológiák vállalati szintű bevezetését jelenti – továbbá kiállnak a védőhálók létrehozása mellett, azok számára akiket az automatizálás tesz majd munkanélkülivé.

Amikor azonban magánbeszélgetést folytatnak, főleg a tech- és tanácsadó cégek vezetőivel, akiknek pop-up üzletei egyébként a davosi sétálóutcán is feltűnnek, nos olyankor ezek a vezetők teljesen más történetet adnak elő: a saját munkaerejük minél gyorsabb automatizálására törekednek, hogy a versenytársak előtt járjanak. Persze a dolgozók érdekei ilyenkor már másodlagosak.

A vállalatvezetők világszerte dollármilliárdokat költenek, hogy üzleti tevékenységük digitalizált, karcsúsított, nagyrészt automatizált folyamatokból álljon. Vaskos haszonkulcsra vágynak, amit az automatizálás adhat meg nekik és a mesterséges intelligenciát tartják a megtakarítás legjobb módjának, ugyanis azzal lefaraghatnak a vállalati részlegeikből, azaz a több ezres dolgozói létszámot tudják néhány tucatra csökkenteni.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre