Hetilap

Jön a harmadik világháború?

Eszkaláció a Közel-Keleten
VI. évfolyam 16. szám

Élelmiszer-fenntarthatóságban a világelsők közé került Magyarország

2018. december 04. 10:20

Bekerült Magyarország a legjobb tíz ország közé abban a rangsorban, amelyet az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center alkotott meg. Nem dobjuk ki az ételt, a mezőgazdaságban fenntarthatóan gazdálkodunk a vízzel és a földdel, illetve a magyar ételek tápértéke is kiváló, amihez az emberek hozzá is jutnak.

2018. december 04. 10:20
null

A listában Magyarország előtt Franciaország, Hollandia, Kanada, Finnország, Japán, Dánia, Csehország, Svédország és Ausztria áll. A 67 országot tartalmazó rangsor szerint Magyarországon szinte alig dobják ki az ehető élelmiszereket, a természeti erőforrásokat a magyar mezőgazdaság nem zsákmányolja ki, például a levegő minőségére is elhanyagolható káros hatást gyakorol a gazdálkodás.

Pozitívum, hogy Magyarországon az alultápláltság és a táplálkozási hiányosságok sem jellemzők, inkább a túltápláltság és a túlzott gyorsétterem-látogatás jelenti a problémát.

Hozzáteszik, hogy Magyarország javíthatna a földhasználat termelékenységén. Ehhez egyébként a mezőgazdaságban is meg kell jelenniük az új technológiáknak és innovációknak.

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:49
Ezért kell ez a föld oly sokaknak.
békalepcse
2018. december 05. 20:06
A gazdáink támogatásvadászatból tengetik életüket és leszarják, mi történik a földdel... Vízvisszatartás?- ammeg minek, úgy is esik sokszor eleget, alig lehet levezetni a fődrül... Itt nem árvíz és aszályveszély van, hanem szántóveszély!!! Azt is beszántják, ami a Jóisten birtoka kéne maradjon, me' támogatás!!!- A' kő!
heizer
2018. december 05. 20:06
Két kérdésem van: hogy a fenébe kerül elénk Kanada, meg Finnország? Valószínűleg úgy, hogy a területük elenyésző hányadát művelik, így aztán könnyen mondható fenntarthatónak a dolog. A másik: milyen szempontok alapján értékelnek, ha miénket jónak minősítik? Én inkább szarnak látom, de ezek szerint máshol még sokkal rosszabb. Egyrészt a vízgazdálkodásunk hulladék. Szinte semmilyen víz visszatartás nincs, a talajvizek szintje csökken, miközben esős időszakban hatalmas területeket áraszt el a belvíz, a pillanatnyi felesleget kivezetjük a francba. Nagyjából két egymást követő aszályos év igen komoly problémákat okozna, háromnál meg beleállnánk a földbe. De nem is kell, hogy az egész év aszályos legyen, gyakorlatilag idén egy nyári hónap is komoly problémákat okozott, pedig addigra a gabona nagyobb része lefutott. Másrészt az ország 47%-a szántó, amit elenyésző mértékben művelünk úgy, hogy a talajnak bármilyen megújulásra lehetősége lenne. Nem kell itt másokra mutogatni, a magyar nagygazdák épp úgy nyomják ezerrel a Monsantót meg a többi szart ki a földekre, mint pl. az USA-ban vagy Kanadában. A 27 %-nyi erdőnek nem elhanyagolható része a gazdálkodást hosszú távon ellehetetlenítő akác. A vizeink meg a vizes élőhelyeink meg a köztudatban nagyon túl vannak tupírozva a tényleges adottságainkhoz, pláne a ki nem használt lehetőségekhez képest. Abban is erősen kételkedem, hogy kevés élelmiszert dobnánk ki. A termelékenységet meg nyugodtan el kéne engedni, sokkal fontosabb volna, hogy a gazdálkodás fenntartható, a szélsőségeket kezelni tudó maradjon, és a befolyó jövedelmek több gazdálkodó és munkavállaló között, igazságosabban oszoljanak meg.
heizer
2018. december 05. 20:04
A piacok egyáltalán nem olcsóbbak, mint a multiláncok. Minőségben jobbak, de sajnos ez is relatív, és ellensúlyozza az ott eltöltött idő. Az, hogy egészségesebbek lennének kétlem. Ma, Magyarországon a 60+ - os nénike-bácsika épp úgy teljesen fogalmatlan a vegyszermentes gazdálkodásból, mint bármelyik nagygazda. Ugyanazt, vagy rosszabbat használ, mint a nagygazda, mert egy csomó hatékony vegyszert már meg sem vehet, vagy azért mert nincs meg a papírja, vagy azért mert csak nagy tételben árulják. Legfeljebb gyomirtóból használnak kevesebbet, de ebben sem vagyok biztos. De alapvetően egy kisgazdának fajlagosan több vegyszert kell használnia, mint a nagynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!