Orbán: A magyar vállalatoknak lesz helyük Kínában

2018. november 06. 07:39

Orbán Viktor szerint büszkeségre ad okot, hogy sikerült áthidalni a Magyarország és Kína közötti hatalmas távolságot.

2018. november 06. 07:39
null

A magyar vállalatoknak lesz helyük Kínában – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) felállított magyar országpavilont megnyitó beszédében.

Látogatása zárónapján a kormányfő a kíséretében lévő tárcavezetők – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter – jelenlétében nyitotta meg az expó egyik díszvendégeként kiállító Magyarország pavilonját, ahol az érdeklődők például magyar élelmiszerekkel ismerkedhetnek.

Orbán Viktor szerint büszkeségre ad okot, hogy sikerült áthidalni a Magyarország és Kína közötti hatalmas távolságot, ennek eredményeként ugyanis magyar vállalatok megtalálhatják a számításaikat Kínában. Felidézte hétfői tárgyalását Hszi Csin-ping kínai államfővel, akivel abban maradtak – mondta –, hogy „közösen fogjuk építeni azt a jövőt, amelyben a magyar cégeknek is lesz helyük majd Kínában”.

Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy „a legmagyarabb kínai város” címet Sanghaj érdemli ki, a besztercebányai születésű Hudec László építész ugyanis számos nevezetes épületet tervezett a kínai városban. Sanghaj kulturális lenyomatán rajta kívül más magyarok munkájának az eredménye is ott van – tette hozzá.

A sanghaji expót több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki. A külföldi díszvendégek Magyarország mellett: Brazília, Kanada, Egyiptom, Németország, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Vietnam és Nagy-Britannia.

Orbán a Bank of China (BoC) elnökével, Csen Sze-csinggel tárgyalt Orbán – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel a helyszínen.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország számára nagyon jól bevált az együttműködés a Bank of Chinával, hiszen ez egy értékes referencia számára. Amikor ugyanis a magyar kormány befektetésről tárgyal egy céggel, a bank budapesti jelenléte a végső döntésnél meghatározó jelentőségű.

Orbán Viktor megköszönte a BoC közreműködését a sikeres magyar kötvénykibocsátásokban, a közös munka szavai szerint e téren is javítja Magyarország pénzügyi biztonságát.

A bank elnöke kifejtette: magyarországi befektetési tevékenységük erősítésén gondolkodnak, egyben gratulált a miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány fenntartható és egészséges fejlődési irányba vezeti a magyar gazdaságot. A megbeszélésen szóba kerültek az európai és a globális gazdasági kihívások is – közölte Havasi Bertalan.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakocka
2019. január 03. 14:11
:))))))))
Magyarok Pásztora
2018. november 06. 22:11
Amilyen at adjonisten..... A hullamosóknak meg add meg a te címedet.
Valodi
2018. november 06. 19:14
... höhöhö... ez nem új hír! Már szeptemberben ez járta: "A külgazdasági és külügyminiszter elmondta azt is, hogy újraindulhat Kínába a magyar baromfitermékek exportja. Kína a magyar mezőgazdasági termékek számára is egyre fontosabb piaccá válik. Korábban a nemzetközi szabályozások és a madárinfluenza-járvány miatt a magyar baromfiexportot le kellett állítani, de mostanra a kínai hatóságok is elismerték Magyarország madárinfluenza-mentességét...." Kapunk érte tengeren vagy repülőn szállított 4 millió tonna makói fokhagymát, a fenntartható gazdasági növekedés szép példájaként! Meg fejlődés, vagy mi....ami fenntartható....
Valodi
2018. november 06. 17:38
"a magyar kormány fenntartható és egészséges fejlődési irányba vezeti a magyar gazdaságot." - oda, oda! Nem is úgy, mint ezek az ostoba franciák, akik valóságos Ángyánisták - ilyesmiken törik a fejüket: "Európában és a világban egyre többen ismerik fel az élelmiszerellátáshoz kapcsolódó kérdések fontosságát. A paradigmaváltás szükségessége fokozatosan tudatosul a lakosságban: hogyan tehetjük fenntarthatóvá a mezőgazdasági termelést? hogyan tudjuk megvalósítani mezőgazdasági rendszereink elkerülhetetlen ökológiai átállását? hogyan fejlesszünk ki egy inkluzív területi megközelítést a vidék átalakítására, miközben „mára a világ népességének fele kis és közepes városokban, vagy azok vonzáskörzetében él (FAO)”? Új termelési és fogyasztási modellek születnek, amelyek (a lehetőségekhez mérten) közvetlen kapcsolatot hoznak létre a termelők és a városi fogyasztók között. A Területi Élelmiszerellátási Rendszerek (TÉR) egy feltörekvő alternatív modellt kínálnak a jelenleg domináns agráripari rendszerekkel szemben. Céljuk a negatív externáliák csökkentése és a pozitív társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági hatások erősítése. A helyi élelmiszerellátási rendszerek és a Területi Élelmiszerellátási Projektek gyakorlati és hatékony megoldást nyújtanak az elkerülhetetlen ökológiai átállás biztosítására.. Az élelmiszerellátás kérdésköre egyre jobban foglalkoztatja az önkormányzatokat, annak társadalmi, egészségügyi és környezetvédelmi hatásai, az érintett helyi gazdasági szereplők nagy száma, valamint a polgárok növekvő érdeklődése miatt. Ez a mozgalom egy olyan időszakban jelent alternatívát, amelyben a jelenlegi rendszer mély válságát tapasztaljuk, ugyanis a mezőgazdasági termelők egyre nehezebben tudnak megélni a munkájukból. A közelmúlt élelmiszer-ipari krizisei elgondolkodtatták a fogyasztókat is, akik változtatni kezdtek vásárlási szokásaikon. A biotermékek iránti kereslet jelentősen nőtt egész Európában. Számos önkormányzati és civil kezdeményezés indult a világ különböző országaiban. Európában az International Urban Food Network (IUFN) által támogatott Milánói Városi Élelmiszer-politikai Paktum javasol új egyensúlyt a városok és a régiók bevonásával. A francia kormány által a közelmúltban létrehozott Országos Élelmezési Kerekasztal (États Généraux de l’alimentation) is mutatja a téma fontosságát. A francia kormány egyik célja, hogy 2022-re a teljes közétkeztetésben legalább 50% bio-, minőségi védjeggyel bíró, vagy helyi termék legyen. Természetesen számos kérdés merül fel: Milyen mértékben tudják elősegíteni a helyi választott képviselők egy felelősségteljes élelmiszer-ellátási rendszer kialakítását? Kik és hogyan segíthetik őket a megfogalmazott célok elérésében? Mindez mennyibe kerülne? A területi különbségek lehetővé teszik egyáltalán a 2022-es célok megvalósítását? Hogyan sarkaljuk a mezőgazdasági ágazatokat a minőségi és fenntartható modellekre való átállásra? A jelenlegi helyzetben az önkormányzatok lehetősége és kötelessége, hogy vezető szerepet vállaljanak e témában. Megteremthetik a közös gondolkodás feltételeit, valamint a közétkeztetést, mint eszközt, a fenntartható és minőségi élelmiszerellátás szolgálatába állíthatják." Kishantosi fantazmagóriák.... a NER szemétdombján a helyük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!