Állami bankra lenne szükség

2018. szeptember 13. 08:43

Thomas Herndon
Project Syndicate

A banki szolgáltatásokhoz nem férő háztartások gyakran fordulnak alternatív, rabló jellegű (predatory) pénzügyi szolgáltatókhoz.

„A banki szolgáltatásokhoz nem férő háztartások gyakran fordulnak alternatív, rabló jellegű (predatory) pénzügyi szolgáltatókhoz.

Ezek túlzott díjakat számolnak fel, és működésük alapja az, hogy olyan adósságban tartsák a hitelfelvevőt, amelyet nem lehet visszafizetni. Ezeknek a szolgáltatásoknak messzemenő súlyos következményei vannak a gazdaság számára azon túlmenően, hogy sok háztartás gazdasági biztonságát erodálják. E problémák kezelésére az amerikai kormányzatnak egy állami bankot kellene létrehoznia alapvető pénzügyi szolgáltatásokkal, beleértve a háztartások számára történő hitelfolyósítást. Annak érdekében, hogy a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés az ország összes régiójában biztosítva legyen, az új állami banknak partnerséget kellene kötnie a postával, amely szerte az országban rendelkezik fiókokkal. Miután a postafiókok 59 százaléka olyan irányítószámú körzetekben található, ahol legfeljebb egy darab bankfiók létezik, vagy éppen semennyi, ez nagymértékben elősegítené a bankfiókok bezárásából adódó következmények kezelését.

Azt is javasoljuk, hogy az állam működtessen egy online pénzügyi szolgáltatási piacteret, ahol a magánszolgáltatások közvetlenül versenghetnének az állami szolgáltatásokkal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre