Egy brit bankár szerint 70 évre kellene emelni a brit nyugdíjkorhatárt a brexit miatt

2018. augusztus 7. 12:35

A japán gazdaságban tartósan gyenge gazdasági növekedés várhat az Egyesült Királyságra is, ha az európai uniós tagság megszűnése utáni években meredeken csökkenne a bevándorlás az európai szigetországban – figyelmeztetett hétfőn ismertetett elemezésében az HSBC egyik szakértője olyan előrejelzések alapján, amelyek szerint a munkaképes korú brit lakosság már kilenc év múlva elkezdhet zsugorodni.

James Pomeroy, a legnagyobb európai bank demográfus-közgazdásza hozzátette, a társadalom elöregedése a gazdaság stagnálásához, a beruházások csökkenéséhez és ahhoz vezetne, hogy a vállalkozások elveszítik fogyasztóik egy részét, a közkiadások fenntartása pedig rendkívül nehézzé válna, mert nagyobb számú nyugdíjast kellene támogatnia kevesebb aktív dolgozónak. 

A szakember a The Daily Telegraph című lap szerint a nyugdíjkorhatár meredek, legalább 70 éves korra való emelését nevezte a legfőbb lehetséges megoldásnak, de szerinte ez a választóknak és a politikusoknak sem lenne kedvére való intézkedés. 

James Pomeroy emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedést a munkaképes korú lakosság bővülése segítette – az 1960-as, 1970-es években mért erős születési rátáknak köszönhetően –, a közelmúltban pedig a nagymértékű bevándorlás. 

Amennyiben azonban a bevándorlók számát évi a brit kormány által korábban hangoztatott százezerben korlátoznák, az a kutató modellje szerint azt jelentené, hogy a munkaképes korúak száma 2027-ben tetőzne, a következő évtizedekben pedig csökkenne. A termelékenység növelésére irányuló erőfeszítések eddig nem hoztak átütő sikert, és a szakember szerint a születési ráta hirtelen javulására sem lehet számítani. A fejlett világban tartósan a népesség fenntartásához szükséges 2,1 alatt van a ráta – emlékeztetett. 

A nyugdíjkorhatár 70 évre emelésével a 2030-as évek közepén tetőzne a munkaképes korúak száma, 75 éves korhatár esetén pedig a 2040-es évekig nőhetne a lakosságnak ez a szelete a számításai szerint. 

El kell fogadni, hogy mindnyájunknak tovább kell dolgoznunk vagy jelentősen produktívabban. Netán több gyereket kell vállalni, esetleg nyitottnak kell lenni a bevándorlásra. Vagy el kell elfogadni, hogy szegényebbek leszünk. Ezek a lehetőségek” – összegzett. 

Nagy-Britanniában jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár. 2020 októberére 66 évre emelik, 2028-ra pedig a tervek szerint 67 évre.

(MTI)

vissza a teljes nézetre