A kapitalizmus önmagában monopolisztikus

2018. július 2. 14:01

Glen Weyl
Pro Market

A tőketulajdonosok és a vállalatok a gazdaság többi részét adóztatják. Interjú.

„Ön amellett érvel, hogy nem az automatizáció, a globalizáció, vagy bármi más a »valódi ellenségünk«, hanem a piaci erő. 

A piaci erő annak a módja, ahogy a tőketulajdonosok és a vállalatok a gazdaság többi részét adóztatják. Ez alapvetően nem különbözik attól, amikor a kormány adókat vet ki a munkaerőre, hogy a kormányzati programokat finanszírozza. A kínálatoldali közgazdászok éveken át azt mondták, hogy ez lelassítaná a gazdasági növekedést. A piaci erővel ugyanez a helyzet: az árak emelése és a bérek csökkentése azért, hogy a tulajdonosoknak több jusson.

Mindig amikor megadóztatunk valamit, csökkentjük az adóztatott cselekvés előfordulását a gazdaságban. Ez nagyon egyszerű és összhangban áll a Thatcher és Reagan által elmesélt történettel, kivéve, hogy ők megfeledkeztek a vállalatok adóztatási képességéről. Mert nem csak a kormányzat adóztathat, hanem a vállalatok is. Ennek egy módja amit a cikkünkben említünk az, ahogyan a nagy befektetési cégek koordinálták a teljes vállalati gazdaságot, hogy csökkentsék a versenyt. Egy másik út annak módja volt, ahogyan a vállalatok piaci túlerőt szereztek a munkaerővel szemben, és ezt arra használták, hogy csökkentsék a béreket és kivezessék az embereket a munkapiacról.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre