Akkor most nő az államadósság, vagy csökken?

2018. május 31. 14:57

Zawadowski Ádám
Defacto

Ugyanolyan gazdasági növekedés mellett a Fidesz-kormány tényleg kevesebb új adósságot vett fel, mint az MSZP vezette kormány.

„Az első ábránk a gazdasági növekedés és az államadósság növekedésének kapcsolatát mutatja be az elmúlt kétszer nyolc évben. A vízszintes tengely azt mutatja, hogy minden egyes évben hány százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a függőleges tengely pedig azt, hogy az adott évben az állam mennyivel többet költött, mint a bevétele. Ezt a hiányt általában új adósság felvételével kénytelen az állam fedezni. Az összehasonlíthatóság kedvéért a hiányt is az ország GDP-jének százalékában adjuk meg.

A piros háromszögek az MSZP által vezetett kormány nyolc évét mutatják, a Fidesz éveit a narancssárga pöttyök jelzik. Egyértelműen látszik, hogy a piros háromszögek tipikusan a narancssárga pöttyök felett helyezkednek el, azaz ugyanolyan gazdasági növekedés mellett a Fidesz-kormány tényleg kevesebb új adósságot vett fel, mint az MSZP vezette kormány.

Ezért egyértelműen a 2002-től 2006-ig terjedő öt év a »bűnös«, amikor az erőteljes gazdasági növekedés mellett az állam túlköltekezett. Ebben a bejegyzésben az államháztartási hiányra koncentrálunk, mert hosszú távon annak van a legerősebb hatása az államadósság alakulására. A magánnyugdíjpénztárak államosításának adósságcsökkentő hatását és az Eximbank adósságnövelő hatását itt nem elemezzük külön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre