Így teremt békét a piac: békésebbek azok az izraeliek, akik részvényekbe fektetnek

2018. június 20. 09:16

Stanfordi kutatók szerint hajlamosabbak jobban támogatni a békét azok az izraeliek, akik részvényekbe fektették pénzüket. Kutatók ezer izraelinek adtak pénzt és egy rövid kereskedési képzést, hogy aktív részeseivé váljanak a pénzpiacnak. Az élmény hatására az emberek gondolkodása is megváltozott, és többen hajlottak a palesztinokkal való békekötésre.

Jha és Shayo szerint nem hatékony az embereket a békéről oktatni, inkább részesedést kell nekik adni a gazdasági sikerekben, hogy lássák, de leginkább érezzék a béke gyümölcseit. Ezért a kutatók a 2015-ös izraeli választásokat követően ezer kiválasztottnak adtak száz dollárt, hogy vásároljanak részvényeket. 

Négyszázan kezdetben izraeli részvényeket kaptak, négyszázan palesztin részvényeket, kétszázan pedig kuponokat, amelyekkel befektetési alapok papírjaiból vásárolhattak. Természetesen szükség volt kontrollcsoportként még háromszáz emberre, akik nem kezdtek tőzsdézni.

A kutatók arra ösztönözték a résztvevőket, hogy heti egyszer kereskedjenek a részvényeikkel. Nem mindenki tett így, ezáltal pedig kiderült, hogy akik aktív kereskedésbe kezdtek, azok öt százalékponttal nagyobb eséllyel szavaztak a békepárti ellenzékre és öt százalékponttal kisebb eséllyel szavaztak a kormánypártra. Azok, akik kereskedésbe fogtak, hajlamosabbnak mutatkoztak a béketárgyalások újrakezdésére és engedményeket is adtak volna a másik félnek.

A két kutató szerint az emberek akkor látják és értékelik a békét, ha saját maguk vonhatják le a béke előnyeivel kapcsolatos következtetéseket és meg is tapasztalhatják ezen előnyöket.

vissza a teljes nézetre