A spekulánsok társadalmilag is hasznos szolgálatot tesznek

2018. február 18. 23:01

Robert P. Murphy
Lessons for the Young Economist

A pénzügyi spekuláns csupán a vállalkozó egy bizonyos fajtája.

„A pénzügyi spekuláns csupán a vállalkozó egy bizonyos fajtája. Elvégre a spekuláns mottója is a »vegyél olcsón, adj el drágán«. A szemfüles spekuláns még azelőtt felismeri, hogy mely pénzügyi eszközöket árazták be tévesen a piacok, mielőtt más befektetők észrevennék ezt. Ő pedig ennek megfelelően húz hasznot a tudásából, amikor a többi befektető is úgy kezdi észlelni a problémát, mint a spekuláns tette. Példának okáért tegyük fel, hogy az Acme részvényei darabonként 40,– dollárért cserélnek gazdát a tőzsdén, de Samu, a spekuláns úgy véli, hogy ez túl alacsony, mert az árfolyam elérheti a 45,– dollárt is, ha kijön az új gyorsjelentés a hét végén, ami kedvező hírekkel szolgál majd a vállalat nyereségtermelő képességéről. Így sok befektetőnek megváltozik majd a véleménye az Acme jövőbeli kilátásairól, és ez ráveszi őket arra, hogy ráígérjenek a vállalat részvényeire, hiszen azok annak a jövőbeli nyereségéhez fűződő tulajdonjogot testesítik meg. Várakozásának megfelelően Samu vásárol 10.000,– darab Acme részvényt. Ha sejtése beigazolódik, és a gyorsjelentés hatására az árfolyam tényleg 45,– dollárra ugrik, akkor Samu eladhatja részvényeit, és zsebre vághat 50.000,– dollár nyereséget ügylete után. Természetesen, ha Samu tévedett, és az Acme részvények árfolyama 35,– dollárra zuhan, akkor ő szenved el 50.000,– dollár veszteséget, amennyiben a hét végén eladja részvénycsomagját. (…)

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy a sikeres spekulánsok azonosítják a félreárazott eszközöket a pénzügyi piacokon, és kereskedésükkel kijavítják ezeket a hibákat. Bár indítékuk feltételezhetően csak a saját nyereség elérése, tevékenységükkel számos okból társadalmilag is hasznos szolgálatot tesznek. Először is, és ez a legnyilvánvalóbb, a spekulánsok, amennyiben sikeresek, ténylegesen csökkentik a pénzügyi eszközök árfolyamainak változékonyságát. Végtére is, ügyleteikkel felhajtják az árfolyamot, ha túl alacsony, vagy letörik azt, ha túl magas. A spekulánsoknak köszönhető, hogy a pénzügyi eszközök árai nagyjából ama csereérték közelében mozognak csak, ahol azoknak lenniük kell, s így csökkentik napi árfolyam-ingadozásokat, csökkentik az árfolyamkockázatot. A spekulánsok jelenléte teszi a pénzügyi piacokat egészükben véve rendezettebbé és biztonságosabbá az átlagos befektetők számára, akinek így nem kell aggodalmaskodniuk, hogy eszközeik csereértéke egy-egy meglepetésszerű bejelentés hatására akár harminc százalékokat is zuhanjon, hiszen a spekulánsok jó esetben akár hetekre előre kiszimatolták a történetet, és már előzőleg ennek megfelelően befolyásolták az árfolyamokat.”

Forrás: Osztrák Iskola Facebook oldal nyomán Robert P. Murphy: Lessons for the Young Economist. Auburn: Ludwig von Mises Institute, 2010, p. 210-211.

vissza a teljes nézetre