Az ok nem ismert

Lemondott a Világbank vezető közgazdásza, aki leleplezte a versenyképességi rangsorok manipulációit

2018. január 25. 10:19

Paul Romer januárban azt nyilatkozta, hogy komoly hibákat talált a nemzetközi versenyképességi rangsorban, amelyet politikai nyomásgyakorlásra használhattak.

Doing Business a Világbankban

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke szerdán tudatta a Világbank belső online felületén, hogy Paul Romer szerdán lemondott. Ez nem sokkal azután történt, hogy Romer felhívta a figyelmet a Világbank Doing Business versenyképességi rangsora mögötti nehezen átlátható és politikailag motivált módszerekre.

A vezető közgazdász bocsánatot kért és bejelentette, hogy újraszámolják az elmúlt négy évre vonatkozó adatokat. Itt olvashatja el, hogy miként igyekeztek nyomást gyakorolni az üzleti szereplők képviseletében a chilei baloldali kormányzatra, tudatosan lerontva a neoliberális politikáktól visszafordulni igyekvő kormányzat versenyképességi értékelését.

Romer később elismerte, hogy Chile versenyképessége a valóságban nem, csak a rangsoruk szerint romlott rendkívüli mértékben.

Magyarázkodás

A vezető közgazdász hamar magyarázkodásra kényszerült és igyekezett hangsúlyozni, hogy nem kívánt politikailag motivált manipulációról beszélni. Bejegyzésében visszavonja korábbi állításait, de nem indokolja meg részletesen, hogy miért.

A Világbank elnöke nem magyarázta meg Romer távozásának okát, de hozzátette, hogy nagyra értékeli Romer őszinteségét és sajnálja a távozása körülményeit. A távozás valós okairól senki sem nyilatkozott.

Romer a New York Egyetem professzoraként folytatja karrierét.

 

 

vissza a teljes nézetre