Hetilap

Jön a harmadik világháború?

Eszkaláció a Közel-Keleten
VI. évfolyam 16. szám

Trump szerint a borravaló a tulajdonosnak, nem a dolgozónak jár

2017. december 11. 15:15

Ez egy további példája a „lecsorgás” elméletére épülő gazdaságpolitikának.

2017. december 11. 15:15
Sharon Block – Christine Owens

„Ha a Trump-adminisztráció átverekszi tervét, akkor a borravaló, amelyet a felszolgálónál hagyunk, végül az étterem tulajdonosánál végezheti ahelyett, aki kiszolgál minket. 

Ezen a héten Trump munkaügyi minisztériuma azt kezdeményezte, hogy töröljék el az Obama-korszakból származó szabályt. Ez a szabály azt a logikus helyzetet rögzítette, hogy a borravaló a felszolgálók tulajdona, és az étterem tulajdonosa nem veheti azt el tőlük. (...)

Ez a fordított Robin Hood-terv – amely az alacsony fizetésűek zsebéből veszi ki a pénzt és odaadja az üzletek tulajdonosainak – csupán egy további példája a »lecsorgás« elméletére épülő gazdaságpolitikának, amelyet a dolgozókat támogató reformoknak álcáznak.”

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. december 31. 11:58
Trump hamisítatlan módon képviseli a nép érdekeit :) Hol egy magyaridős, hogy ezt is kimagyarázza? :)
Csigorin
2017. december 26. 13:28
Igaza is van, miert kie legyen? A pincert illetne meg amiert finom volt a kaja? Nem inkabb a szakacsot? Vagy azt, aki minosegi alapanyagot vett hozza? Ki tudja ezt eldonteni, nem a tulaj? Majd o megiteli hogy ki dolgozott legjobban, es annak adja oda beremeles/premium formajaban.
august
2017. december 26. 13:27
A borravaló tényleg érdekes egy konstrukció. Tipikusan ugyanaz a működési elve, mint a hálapénznek. Addig amíg állami tulajdonként működött minden, addig ezzel nem is volt gond, mivel létezett, belekalkulálták a bérbe. De ha egy kicsit is tulajdonosi szemlélettel gondolkozunk, akkor mit is tesz a pincér? Oda teszi azt az ételt, vagy bármit, amit mások készítettek, amihez a tulajdonos vette az alapanyagot, rezsit, befizette utánuk a járulékokat, és az összes költséget. A borravaló ugyanolyan tisztességtelen, de fogalmazzunk enyhébben, ugyanolyan vitatható mint a hálapénz. Vagyis az profitál belőle, aki közvetlen kontaktusba van a szolgáltatás igénybe vevőjével. Tudom, és értem, hogy ez egy régről maradt, működő rendszer, attól viszont még nem biztos hogy helyes is.
Dénia
2017. december 26. 13:23
Majdnem teljesen mindegy, mert a tulaj beszámítja a bérbe a borravalót, amire számíthatnak az alkalmazottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!