Első karakter
Közélet
Egyértelmű trendforduló következett be 2022 második felében a hazai ingatlanpiacon. Az előző években a vevők sokszor egymásra licitálva igyekeztek megszerezni a vágyott lakást, ám fordult a kocka, már az eladók versengenek a vásárlókért.
Hét éve a TV2 hírigazgatója, regnálása alatt a Tények piacvezetővé lépett elő. Vallja: csatazaj nélkül nem lehet háborúkat nyerni. Szalai Vivient a versenyről, a televíziózás jövőjéről és a magánéletéről kérdeztük.
Amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnhet az infláció – állítja Nagy Márton. Kitartunk-e a forint mellett? Meddig maradnak az ársapkák? Interjú a gazdaságfejlesztési miniszterrel Európa és hazánk kilátásairól, a Vodafone-ügyről és arról, hogy miért nem repül Ryanairrel.
A Horthy-­korról még sokáig lehet újat mondani: Gali Máté gyűjteményes kötete méltán számíthat az érdeklődésre.
Külhon
Nem volt elég a turulszobor lefűrészelése a munkácsi várban: magyar zászlókat és feliratokat szedettek le, illetve magyar intézményvezetőket rúgtak ki a kistérségben. A háttérben feltűnik a hungarofóbiáját frissen felfedező Baloha-féle oligarchaklán is.
Külföld
Turbulens időket él nyugati szomszédunk a Kurz-korszak lezárultával, a vasárnapi alsó-ausztriai választás előtt: a néppárt a népszerűtlen Karl Nehammer kancellárral próbál túlélni, miután megelőzték a radikálisok, sőt még a mélyből visszakapaszkodó szocialisták is.
Az orosz–ukrán háború egyértelműen megmutatta, hogy észrevétlenül lezajlott egy újabb hadügyi forradalom, de leginkább ellenforradalom.
Stabil hatalom a határokon belül, egy pária ország öröksége a gazdaságban, robbanásközeli konfliktusok a határok mentén: Aleksandar Vučić Szerbiájának a Balkán örök puskaporos hordója tetején kell táncolnia, a régióban is egymásnak feszülő nagyhatalmak között.
Meta
Az emberi agy tudat alatt, intuitív módon végez összetett számításokat – éppen úgy, ahogyan egy futballista számológép nélkül meghatározza a feléje tartó labda röppályáját. Látszólag észszerűtlen döntéseink is megmagyarázhatók a matematika törvényeivel – állítják a viselkedési közgazdaságtan szakértői.
Tudomány
„Nem természetes sem az anyanyelvi kultúra, sem a nemzeti önazonosság. Veszélybe kerülhet. Elveszíthetjük.” Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának beszéde az intézmény új Petőfi-kiállításának megnyitóján.
Jegyzet
Sport
A hétvégén kezdődik az NB I. tavaszi idénye, gyors leltárunkban kis esélylatolgatást tartunk. Annyit kockázat nélkül kijelenthetünk: a Ferencváros sorozatban ötödik bajnoki címét is simán begyűjti, ám nyitott kérdés, ki esik ki.
Élet
Egy film az emberi viszonyok, vonzalmak és konfliktusok kegyetlen szépségéről: a legjobb vígjáték, forgatókönyv és vígjátéki színész díját hozta el A sziget szellemei a Golden Globe-gálán. Már a hazai mozikban is látható Martin McDonagh életművének ékköve!
Mátyás korvinakönyvtára, Széchényi Ferenc Bibliotheca Hungarica gyűjteménye és ezek örököse, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) egy szellemi erőteret alkot mint a nemzeti identitás, kultúra letéteményese és továbbörökítője. A nemzeti könyvtár főigazgatójával, Rózsa Dáviddal beszélgettünk a bibliotéka alapfeladatairól, a 21. századi kihívásokról és a világ korvinaőrzőinek ajtaján való kopogtatásról.
Ép ésszel nehéz felfogni, mi vezethet embereket arra, hogy így bánjanak az állatokkal.
Utolsó Figyelmeztetés
Ha a nyugati világ úgy dönt, hogy Marxot és Lenint követi, lelke rajta. Csak minket hagyjon a saját utunkon menni.