Első karakter
Közélet
Aktívan zajlik a XI. kerület ingatlanjainak kiárusítása a helyiek tiltakozása ellenére. Iskolakertet, leendő parkot és termelői piacot is meghirdettek eladásra, s a pályázók kiléte is megér egy misét.
Megvalósul-e a médiaegyensúly? Van cenzúra? Közös interjú a Hír TV és az ATV népszerű műsorvezetőivel objektivitásról, a közösségi médiáról és a közelgő választási évről.
Külhon
A Momentum bejelentette a sepsiszentgyörgyi születésű Tomos Endre indítását. A politikus lapunknak azt mondja, bízik benne, hogy a DK-val szemben is meg tudják védeni a külhoniak szavazati jogát.
Külföld
A tömeges migráció következményeivel szembesülve szigorítana a baloldali kormány a bevándorláson. A liberálisoktól a korábban széljobbosnak tartott Svéd Demokratákig nyúlhat az új összefogás.
Hiába az eddig sikeres nemzedék- és stílusváltás, hiába a sok ígéret a nepotizmus felszámolására: Sebastian Kurz osztrák kancellár egyre inkább belesüllyed a korábban a szabadságpárti Heinz-Christian Strache ibizai botrányával dagasztani kezdett mocsárba.
Közép-Európa és kiemelten a V4 számára a brexit utáni időszak új lehetőséget jelenthet.
Az oroszokkal és a kínaiakkal fontos kereskedni, de a szuverenitás megőrzése még fontosabb – vallja az új tárcavezető. Jakub Kulhánek inspirálónak tartja a magyar diplomácia külkereskedelmi fókuszát.
Precedens
Aktív polgári fellépéssel kisebbségből is vissza lehet fordítani a keresztény Európa hanyatlását. A La Rioja-i Nemzetközi Egyetem oktatójával az európai jogi és erkölcsi paradigmaváltásról beszélgettünk.
Makronóm
Az újabb ipari forradalom sok területen paradigmaváltást hoz. Az alacsonyabb termelékenységű közép-európai országok számottevő növekedési potenciálra tehetnek szert, ha munkaerőhiányukat emelkedő bérekkel és erőteljesebb automatizációval ellensúlyozzák.
Meta
A technológia és a biológia házassága a 21. század nagy ígérete. Az élettudomány csúcsain már ötszáz éves tervben gondolkodnak, és a csillagközi utazásokhoz alakítanák az ember genetikáját. A „mi baj lehet?” kérdésről azonban megfeledkeznek.
Tudomány
Megdöbbentőnek nevezi új felismeréseit Füri Péter fizikus, aki a víruscseppek levegőben való megmaradását és terjedését kutatja.
Feminens
Az első magyar nő, aki olimpiát nyert, egyben zeneszerző is volt, pontosabban fogalmazva: dalszerző. Elek Ilona a történelem sok nehézségét átvészelte, de sokoldalú tehetségének köszönhetően mindvégig boldogult valahogyan.
Jegyzet
Az idei pünkösd nemcsak vallási ünnep, de a 20. századot erőteljesen meghatározó előadó születésnapja is. Pályájának lényege amúgy is a kiáradás, akárcsak a pünkösdé.
Élet
Ismét valós időben és térben élhetjük át a múzeumélményt. Az újranyitó intézmények rendkívüli kínálattal várják a látogatókat: lenyűgöző tárlatok, különleges kiállítások, aktuális témákra fókuszáló bemutatók, szenzációs együttműködések egyaránt bemutatkoznak a nyár során.
Május közepétől látogatható a Magyar Nemzeti Galéria preraffaelita remekműveket bemutató legújabb tárlata. A londoni Tate Britain gyűjteményéből válogató kiállítás Magyarországon első alkalommal nyújt átfogó képet e jelentős, 19. századi angol művészeti mozgalomról.
Vasadi Péter kilencvenöt éve, 1926. június 1-jén született.
Utolsó Figyelmeztetés
Milyen szép az emberek szeme! Remélem, ez másoknak is feltűnt a maszkok korában.