Első karakter
Közélet
Nem hiszem, hogy a politika meg tudja menteni a kereszténységet – véli az amerikai Rod Dreher, aki új könyvében arról ír, miként jön el hamarosan a „puha totalitarizmus”. Interjúnk a konzervatív íróval baloldali kulturális radikalizmusról, Közép-Európa történelmi tapasztalatáról és a kereszténység jövőjéről.
Nem várt helyről kapott elismerést a hungarikumnak számító népegészségügyi termékadó: az Európai Bizottság legfrissebb egészségügyi országprofilja méltatja a csipszadó néven ismertté vált intézkedést. Az élelmiszergyártók nem ilyen lelkesek, szerintük több probléma is van a szabályozással.
Bár a veszprémi gimnázium kezdeményezése végül meghiúsult, precedenst teremtett volna Magyarországon, ha egy állami fenntartású középiskolában gendersemleges mellékhelyiség jön létre. Kis lépés az elfogadás irányában, vagy az antropológia meghazudtolása? Megoszlanak a vélemények az ügyről.
Az zavarja valójában a balliberális szcénát, hogy a közbeszédet már nem kizárólagosan a saját történetkeretezése uralja.
Tizedik évébe lépett az Orbán-kormány új, egységes közfoglalkoztatási rendszere. Noha az ellenzék azt terjeszti, hogy a kabinet elsüllyeszti a közfoglalkoztatást, magára hagyva a szegényeket, egész más kép rajzolódik ki dél-borsodi és Tápió-vidéki riportunk nyomán és a Belügyminisztériumban szerzett információkból.
A harmadik természetnek is nevezhető virtuális valóság képes kitölteni az emberi mentalitás és fantázia birodalmát, illetve szabályokat alkot, amelyeket a felhasználók önként, akár szabadságuk feláldozásával is hajlandók megtartani.
Külhon
Momentum Doctorandus néven 2011 óta dolgozik egy kárpátaljai csapat azon, hogy összefogják és segítsék szűkebb szülőföldjük tudományos pályára készülő magyar fiataljait. A szervezet vezető személyiségeivel beszélgettünk a sokéves munka tapasztalatairól.
Külföld
2020 őrült év lesz, már ami az amerikai belpolitikát illeti, hiszen eljött az újabb elnökválasztás ideje.
Tragikus incidensek történtek amerikai városok utcáin az elmúlt időszakban: szélsőséges nézeteket valló feketék támadtak zsidókra. Honnan ered ez a feszültség, és hogyan reagál rá a fősodratú amerikai sajtó? Körképünk az amerikai vallásosság és multikulturalizmus mélyvalóságáról.
Bejöttek Sebastian Kurz merész húzásai: az őszi előre hozott választáson tarolt az általa megújított Osztrák Néppárt, az év elejére pedig összehozta a konzervatív-zöld koalíciót, minden fontos pozíciót megőrizve pártja számára. A felek elégedetten kezdhetik meg a kormányzást nyugati szomszédunkban.
Precedens
Önkényesen hozná előnyös helyzetbe a zöldnek minősített cégeket az Európai Központi Bank a hitelhez jutásnál. A klímavédelmi ambíciók egyik képviselője Christine Lagarde, az intézmény ősszel kinevezett elnöke, de a jelek szerint ellenállásra számíthat az igazgatótanács új tagja, Isabel Schnabel részéről.
Makronóm
Az eredetileg bölcsészvégzettségű Bernáth Ágotának néhai férjétől kellett átvennie a gépipari céget, s akkor sem adta el, amikor fizetésképtelenné vált, és már otthon is kikapcsolták a gázt. Közgazdászvégzettséget szerzett, és hatvan országba exportáló világmárkát épített.
Meta
50 könyv a jövőről
Biztonságot adó állam, fejlett demokrácia és zakatoló globalizáció nem létezhet egyszerre: a háromból egynek ideje búcsút intenünk. A leggyengébb láncszem a globalizáció, amelyből a jövőben a kevesebb több – állítja a legelismertebb török gazdasági gondolkodó.
Tudomány
Közelebb kerülhetünk az univerzum fejlődésének egy meghatározó, de eddig ismeretlen korszakának megismeréséhez a galaxisok és kvazárok körüli kozmológiai ionizált buborékok vizsgálatával. Kis-Tóth Ágnes, az ELTE atomfizikai tanszékének doktorandusza a téma kutatójaként mesél a távoli űr rejtélyeiről.
Feminens
Sokfelé járt már a világban a Párkányból induló Janszó Orsolya, most a Hágai Királyi Konzervatóriumban fejleszti tovább énektudását – s tanulja el a még fokozottabb szorgalmat és öntudatosságot.
Jegyzet
A felelősen elvégzett munka és a visszacsatolások hiányában rossz döntések fognak születni, torz rendszerek alakulhatnak ki, amelyek már joggal válnak kritika tárgyává.
Élet
Hogyan lehet gyermek nélkül megélni az anyaság érzését? Mit változtat a személyiségen egy nemzetközi siker? Milyen üzenettel bírhat ma egy málenkij robotról szóló film? Gera Marinával az Örök tél sikeréről, a főszerep emberpróbáló kihívásairól és a magyar filmgyártás helyzetéről is beszélgettünk.
Ötven éve halt meg a nagy nevettető, Latabár Kálmán.
Utolsó Figyelmeztetés
A háború után született nemzedéknek jobb volt az élete, mint az előző generációnak, de ők is megküzdöttek a maguk kihívásaival, és nagy többségük tisztességgel adta át a stafétát a fiatalabbaknak. Kijár nekik is a tisztelet a lekezelés helyett.