Első karakter
Közélet
Az erőszaknak nincs helye az iskolában, meg kell akadályozni a gyöngyöspataihoz hasonló szegregációs bizniszpereket, érvényt kell szerezni a többség igazságának is – hangsúlyozza lapunknak Horváth László miniszterelnöki megbízott.
Kevés hálátlanabb feladat lehet, mint magyar miniszterelnökként beszédet mondani Trianon 100. évfordulóján. Ám kevés felelősségteljesebb feladat is. Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mondott beszédében új közép-európai együttműködést vázolt fel: a jövő elkezdődött a Kárpát-medencében.
Külhon
„Nyomjuk együtt a maltert!” – mondta az új szlovák kormányfő a pozsonyi várba meghívott száz felvidéki magyarnak a Trianon-évforduló előestéjén. Egy új korszak nyitánya vagy pőre szavazatszerző akció? Az esemény résztvevőivel beszélgettünk.
Külföld
Marad a jobboldali kormány, vagy baloldali hatalomátvétel jön? Július 5-én, a megszokottnál néhány hónappal korábban voksol Horvátország. Egyelőre kiegyenlített verseny zajlik, ám királycsinálóként jelentkezhet be egy új jobboldali erő.
Érdemi kihívó nélkül, tetemes előnnyel fordulhat rá Aleksandar Vučić elnök pártja a június 21-ei országgyűlési választásra. A lemaradásából kitörni próbáló Szerbia eddigi gyors gazdasági növekedése is segítheti a kormánypárt kampányát.
A századik évforduló teret adott Trianon megértésére és talán a trauma feldolgozására is. De itt az ideje, hogy a jövő felé forduljunk: a világban végbemenő változások új kihívások elé állítják közösségeinket.
Precedens
Sok ország mindenfajta jogi vagy kockázatelemzés nélkül írta alá a nemzetközi beruházásvédelmi egyezményeket, és csak aztán szembesült azzal, hogy ez milyen kockázatokkal és kötelezettségekkel jár – mutat rá lapunknak Lauge N. Skovgaard Poulsen, a University College London professzora.
Makronóm
Amerika az utóbbi évtizedekben számos támadást intézett Európa ellen, hogy destabilizálja, ami a kontinens pozíciójának végleges gyengülését eredményezte – mondja Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az USA és Kína vezette kétpólusú világrend újabb aranykort hozhat el Magyarország számára, ha hazánk lépést tart a technológiai váltással. Matolcsy Györggyel új könyve mentén beszélgettünk világgazdasági folyamatokról és a magyar gazdaság kitörési pontjairól.
Meta
50 könyv a jövőről
Ötven éve pontosan megjósolták, hogy korunk meghatározó lelki­állapota a jövőtől való egyéni és kollektív félelem lesz. Azóta az is kiderült, hogy a soha nem látott sebességű változások vesztese a specialista egyén, győztesei pedig a revizionista rendszerek lehetnek.
Feminens
„Szeretnénk, hogy a kékfestéshez kötődő évszázados motívumok a mindennapokban is megjelenjenek a magyar viseletben” – vallja az Örökkék alapítója, Széki Gabriella.
Budapesti történetek
A híres tervező, Hauszmann Alajos életműveként tekintett a Budavári Palota építkezésére. Tizennégy éven át dolgozott azon, hogy elkészüljön a világszinten is páratlan épület.
Jegyzet
Érdekes dolog a hívószavak és nyelvi újítások kultúrákon, korokon és politikai oldalakon átívelő vándorlása.
Élet
Romos pajták, egy őrségi zsákfalu újragondolt valósága, álomépítés. Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész nemcsak szakállat növesztett az elmúlt néhány hónapban, de belevágott egy régi-új terv megvalósításába is. Interjú a veleméri templom tövében szolidaritási elvű fesztiválszervezésről, Bartókról, az aluljáró népéről és egy pezsgő művésztelep ötletéről.
Beszélgetések, séták és pipázások Fekete Istvánnal a „magam erdeiben”.
Utolsó Figyelmeztetés
A járvány csendesedésével az élet fokozatosan újraindul. Sokakban kis kétkedés is megfogalmazódik: „Ezért kellett a két hónap karantén?” A válasz: igen. Elkerültük a legnagyobb bajt, a tömeges megbetegedést.