Első karakter
Közélet
Nem épp a baloldal szociális érzékenységét hirdető imázst erősítik Pikó András józsefvárosi polgármester és a mögötte álló baloldali koalíció eddigi lépései, de még a választási ígéretek sem tükröződnek bennük.
Az egyes kultúrák és gazdaságok kizárólag a szuverenitás segítségével maradhatnak fenn.
„Nehéz szembesülni azzal, hogy soha többé nem fogom újraélni a legfontosabb meccsek utolsó perceit” – mondja Kemény Dénes a Mandiner hetilapnak. A vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitányával a székelyföldi zsoltártartóra pakolt gólszámokról, a nagy győzelmek titkáról és az olimpiáról beszélgettünk.
Bár a Sajó-parti 850 fős, cigány többségű Girincsen az utóbbi fél évtizedben sokan helyezkedtek el a munka világában, a koronavírus miatti részleges leállás következtében számosan váltak ismét munkanélkülivé. A Mandiner hetilap riportja feltörekvő romák kiútkereséséről egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban.
Külhon
„Nekünk nem elegendő a status quo, eddig kivívott jogaink megtartása. Láttuk, mire volt elég: húsz év alatt eltűnt a magyarság ötöde” – figyelmeztet Mózes Szabolcs. A felvidéki magyar politikának új lendületet adó Összefogás alapítóját kérdeztük a szlovákiai választás tanulságairól.
Külföld
Néhány év alatt újrarajzolta India politikai térképét: Narendra Modit a szubkontinens karakteres – és ennek megfelelően vitatott – arcaként ismerte meg a világ. Portrénk egy hinduról, aki a politikára tette fel az életét, és akinek most India koronavírus-válságára kell megoldásokat találnia.
A világjárvány alapjaiban rengette meg a feltörekvő Indiát, tízmilliókat taszítva kilátástalanságba, vendégmunkások tömegeit fosztva meg munkájuktól.
Ahogy gyengül az európai integrációs törekvések ereje, úgy mozdulnak rá az idegen nagyhatalmak kontinensünk peremországaira – így Szerbiára is.
Precedens
Mi sem jelezhetné jobban az Európai Néppárt identitásvesztését, mint az a tény, hogy Karl Marx személye és munkássága a pártcsalád számára elfogadható, egy másik német, de történesen jobboldali gondolkodóé, Carl Schmitté viszont nem? Utóbbit akár meg is lehet érteni, ám annak fényében az előbbit semmiképp.
Makronóm
Márkus Zsolt ma egy globális multi vállalat külföldi központjában dolgozna vezetőként, ha nem veszi a fejébe, hogy inkább itthon építi fel saját high-tech „paradicsomüzemét”. A cégtulajdonost a külföldön dolgozó magyarok hazacsábításáról, a hazai agráripar helyzetéről és arról kérdeztük, mitől finom igazán a paradicsom.
Meta
50 könyv a jövőről
A múltat kisebb történetek láncolataként tanulmányozzuk. David Christian arra tesz kísérletet, hogy tudományos módszerrel az univerzumról felhalmozott összes emberi ismeretet egyetlen nagy történetbe foglalja össze. Hogy mire jut? Amire a hívő ember szokott.
Feminens
1956-os menekültként lett New York, a nagyvilág, majd egyre többször visszatérve a magyar élet megörökítője: Sylvia Plachy fotóművész soha nem tudott és nem is akart elszakadni gyerekkori hazájától.
Budapesti történetek
Százhúsz éve épült a budai Várban a csodás Szent István-terem. A háborúban elpusztult, most viszont újjászületőben van. A helyiség láttán elképzelhetjük majd, milyen volt egykor teljes pompájában a királyi palota.
Jegyzet
A koronát egy elvált nő szerelmére cserélte, s botrányt botrányra halmozott az angol király – de stílusa máig a férfidivat egyik sorvezetője.
Élet
Etikus humor? KAP a bizonyíték, hogy létezik. Az ország egyik legnépszerűbb humoristájának jó másfél évtizedes karrierjéből következik a definíció is: tudni, mi az alapállás, és ezt a tudást röhögésbe csomagolva közvetíteni. Karanténinterjú Kovács András Péterrel influenszerségről, közös démonokról, szolidaritásról, a bolondok szabadságáról és arról, mi van az összerázott hógömbön túl. 
Utolsó Figyelmeztetés
Régi idők polgári napirendjének szerves része volt a pohár vörösbor, ahogy a munkásnak is a sör. Van értelme ma a zéró toleranciának?