Első karakter
Közélet
A föld mára szinte minden országát sújtó világjárvány nagy lehetőség a bűnbánatra és a megtérésre, a hit pedig erősíti az immunrendszerünket, ami most különösen fontos – mondja Csókay András idegsebész. Nagyböjti beszélgetés a Honvédkórház főorvosával a válsággal együtt járó lelki megújulás szükségességéről.
A koronavírus okozta válság miatt a segítő kormányintézkedések ellenére inognak a munkahelyek a nagy gondba került szektorokban. A vendéglátóipar és a bevásárlóközpontok tájékán gyűjtött történetek érzékeltetik, mi zajlik a munka világában a veszélyhelyzet óta.
Ezt az országot a járvány után újra kell építeni, ehhez motivált és egészséges emberekre lesz szükség – mondja lapunknak Schobert Norbert. Mit tegyünk az elhízás ellen a karantén idején? Mit gondol a csipszadóról és a menzareformról? Adna-e tanácsokat Orbán Viktornak? Interjúnk az életmódszakemberrel.
Assisi Szent Ferenc egyetlen hiteles portréja akkor készült, amikor nagyjából hét évszázaddal Benedek után egy másik ifjú is hátrahagyta gazdag családját, és a Ferenc nevet felvéve, a romlott világot kizárva nyugalomra talált Subiacóban.
Külhon
A legnehezebben megközelíthető, legelhagyatottabb magyarlakta helyekre visz gondoskodást a Katolikus Karitász Orvosmissziója – most viszont nekik is kényszerszünetet kell tartaniuk. Legutóbbi tapasztalataikról kérdeztük a missziós orvosokat.
Külföld
Több mint négy évtizede dúlnak a harcok idegen nagyhatalmak és helyi hadurak között az Afganisztán fölötti hatalomért. Az Egyesült Államok tizenkilenc éve harcol a tálibok ellen, akik köszönik, egész szépen visszaerősödtek mostanra. Eljött az amerikai–tálib kiegyezés ideje a világjárvány árnyékában?
Az EP egészen más logika mentén politizál, mint a tagállamok. Mi ez a logika? Feketén-fehéren: integrációbarát vagy sem?
Precedens
A magyar alaptörvényt a történeti alkotmány vívmányainak fényében szükséges értelmezni. Nem kis részben ez nyújt védelmet az ország önállóságát érő fenyegetésekkel szemben. A jelen kihívásai, így a globális járványok vagy a migrációs válságok közepette a nemzetállam szerepe a korábbi szkeptikus jóslatok ellenére erősödni fog.
Makronóm
Atomcsapáshoz hasonlítják a hotelek és éttermek vezetői a koronavírus-járvány okozta kiesést, ehhez foghatót még a legtapasztaltabbak sem láttak. Szakértők segítségével elemezzük a helyzetet.
Meta
50 könyv a jövőről
Mi vár az Egyesült Államokra a 2020-as években és főként utána? George Friedman, a geopolitikai előrejelzés magyar származású szupersztárja szerint nem az, amire a híradások alapján gondolnánk.
Feminens
„Ideje a jómódban élők kevély, dölyfös hozzáállását levetkőzni, és felismerni, hogy mindannyian védtelenek vagyunk” – mondja Riskóné Fazekas Márta, a magyar Lepramisszió vezetője.
Jegyzet
Valóban lemondhatunk a természettel való, többé-kevésbé harmonikus együttélésről? Vagy már le is mondtunk?
Élet
A budapesti Trip hajó kezdeményezésére virtuális társulati tagok – színészek, zenészek, előadóművészek – folyamatosan bővülő körével a járvány okozta helyzetre reflektálva március 13-án megalakult az Első Magyar Karanténszínház. A repertoárra hetente kerülő darabokat a rendezvényhajó saját Facebook-oldalán élőben közvetíti, az előadások bármikor visszanézhetők.
Százhúsz éve, 1900. március 31-én született Szabó Lőrinc.
Utolsó Figyelmeztetés
A barátságok, kapcsolatok megszakadtak azokkal, akik másként látták a múltat, akik mást hoztak a családjukból. Ki volt a hibás? Senki és mindenki. Nagyon is valós szakadékok voltak ezek, végtelen mélyek.