Erősödik az új hidegháború: további kínai eszközöket tilt be az USA

2022-12-03 13:51:00
Az USA hosszú évek óta gyanakvóan tekint a kínai, főképp a Huawei és ZTE hálózati eszközökre. Az új tilalom viszont egyes kínai videokamerák importjára és értékesítésére is kiterjed. 

Ahogyan a Makronóm már júliusban beszámolt róla, az USA arra gyanakodott, hogy Kína olyan berendezéseket gyárt, amelyek megzavarhatják az amerikaiak kommunikációját.

Kína azonban felháborodottan reagált a vádakra: „Ha a feltételezés igaz lenne, az azt jelentené, hogy az összes hasonló berendezés képes erre. Tehát akkor a Kínában használt iPhone-ok, Microsoft-rendszerek és Intel-chipek Amerikának gyűjtenek és küldenek információkat?” – tette fel a kérdést Xiang.

Az Egyesült Államokat azonban úgy tűnik, nem nyugtatta meg Kína nyilatkozata: Az AP News hírportál novemberi értesítése szerint 

az USA megtiltja a Huawei és a ZTE kínai vállalatok által gyártott szinte minden kommunikációs berendezés értékesítését, 

és korlátozza egyes Kínában gyártott videókamerák használatát is, újfent a nemzetbiztonságra jelentett kockázatra hivatkozva.

Az öttagú Szövetségi Hírközlési Bizottság pénteken közölte, hogy egyhangúlag megszavazta az új szabályok elfogadását, amelyek megakadályozzák egyes olyan technológiai termékek behozatalát vagy értékesítését, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek az amerikai infrastruktúrára. 

„Az FCC ( Federal Communications Commission állami szerv) elkötelezett nemzetbiztonságunk védelme mellett, így a megbízhatatlan kommunikációs berendezések nem használhatóak az országhatárunkon belül” – mondta Jessica Rosenworcel, az FCC elnöke.

A Huawei és a ZTE mellett a rendelet olyan cégek termékeit is érinti, mint a Hikvision és a Dahua, amelyek elsősorban videokamerákat gyártanak.

Nem olyan egyszerű megválni az eszközöktől

Bár az új tilalom az ezután importált eszközökre vonatkozik, így sem lesz egyszerű megoldani az állami vásárlások esetén betiltott eszközök helyettesítését. 

Az új tilalom egyik nehézsége, hogy az ellátási láncokból nehéz kiszűrni az ilyen berendezéseket. Az önkormányzatok, azok szervei, a tagállamok és a különböző ügynökségek ezektől a cégektől vásárolják a berendezéseik döntő többségét. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok a jövőben egy egységesebb védelmi koncepciót alakítson ki a külföldi technológiai fenyegetések ellen, így csökkentve az ország potenciális sebezhetőségét. 

A másik jelentős probléma, hogy ezek a  berendezések iskolák, kórházak, tömegközlekedési rendszerek, közüzemi osztályok és egyéb kormányzati létesítmények hálózatába is beletartozhatnak.