Musk is bukott 100 milliárdot az idén

2022-11-28 15:34:33
Zuckerberggel párhuzamosan. Csak úgy röpködnek a mínuszok a vezérek háza táján.

Musk jobb helyzetben van, mint Zuckerberg, aki 100 milliárdos éves buktájával jelentősen visszacsúszott a világ legvastagabb pénztárcájú embereinek rangsorában, ő ugyanis tényleg annyira gazdag, hogy még egy ekkora veszteség is a trónon tartja.

Az idei 100 milliárd dolláros veszteség ellenére Mr. Twitternek még mindig 170 milliárdja lapul a fiók mélyén, mögötte 157 milliárddal Bernard Arnault luxusguru áll a listán, aki egyébként szintén bukott 21 milliárdot. 

A negatív tendencia egyértelműen a Teslára vezethető vissza. Musk pusztán ezen a héten 8,6 milliárd dollárt bukott azzal, hogy a vállalat részvényei az utóbbi két év legalacsonyabb szintjére zuhantak.

A Tesla több sebből is vérzik jelenleg.

Kínában (amely az USA után a legnagyobb piaca Musknak) a Covid-járvány miatti szigorú szabályok miatt bukdácsolt és bukdácsol most is a termelés, az ellátási láncok bizonytalansága soha nem tapasztalt termelékenység-csökkenést okoz, a minap ráadásul 300 ezer Teslát kellett visszahívni hibás lámpaműködés miatt. Mindez a tőzsdén is erőteljesen éreztette hatását: csak hétfőn a T-részvények 6,8 százalékot zuhantak, ami összességében már azt jelenti, hogy

a Tesla-papírok idei esése 52 százaléknál jár.

Az okok között természetesen ott szerepel a Twitter is, mint Musk eddigi talán legrizikósabb vállalkozása. A múlt hónapban 44 milliárd dollárért megvásárolt vállalat körül kialakult helyzet semmiképpen nem kedvez a tőzsdei biztonsági megítéléseknek. Musk kirúgta a teljes felsővezetést, de az alkalmazottak között is olyan takarítást rendezett, hogy

a cég munkavállalóinak 60 százalékát veszítette el.

Nem valószínű, hogy pusztán anyagi okokból, de az új főnök villámgyorsan megszüntette az egyébként valóban nevetségesnek tűnő bónuszrendszer legtöbb elemét, és közölte, hogy azokat csak akkor állítja vissza, ha a vállalat egyenesbe jön anyagilag, miután pillanatnyilag még mindig napi 4 millió dollár veszteséget termel.

A befektetők természetesen amiatt is aggódnak, hogy Musk nem tudja eldönteni, lovai közül melyiknek a hátára pattanjon éppen, vagyis: a Tesla, a SpaceX és a Twitter között nem forgácsolódik-e teljesen szét a figyelme és az energiája. Musk azonban mindenkit megnyugtatott: ura a helyzetnek, és mindenre pontosan annyi időt szán, amennyit szükséges. 

Fotó: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án.
MTI/EPA/Justin Lane