Makronóm: bajban Szlovákia

Szlovákiát gazdasági összeomlás fenyegeti

2022-10-02 11:03:00
A szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy gazdasági összeomlás fenyeget. Ez egyértelműen a szankciók számlájára írható.

A brüsszeli elit elhibázott szankciós politikájának és a meggondolatlan energiapiaci deregulációjának köszönhetően Szlovákiát gazdasági összeomlás fenyegeti a szlovák miniszterelnök szerint.

Dereguláció: a közgazdaságtanban az állam szerepvállalásának csökkenését jelenti a piac javára.

Eduard Heger egyenesen a probléma okozójától, Brüsszeltől vár több milliárd eurós támogatást. Teszi mindezt annak ellenére, hogy Magyarország Kormánya a magyarok és a csehek mellett a szlovákok számára is kiharcolta az olajembargó alóli kivételi státuszt, amely nagy segítség a szlovákiai családok, így a felvidéki magyar családok számára is.

A Brüsszel által Európára kényszerített liberális energiapiac úgy működik, hogy a 30 eurós áron nukleáris erőművekből és vízerőművekből villamos energiát termelő szlovák cégek az év elejétől kezdődően eladták a termelésüket 100 eurós áron az energiakereskedőknek, amit most a spekulánsoktól ötszörös áron, 500 euróért vásárolhat vissza Szlovákia. A brüsszeli energiapiac úgy működik ugyanis, hogy a villamosenergia árát a legutolsó keresett villamosenergia mennyiség kielégítéséhez szükséges termelési mód ára határozza meg. Ez pedig jelen esetben a gáz. Ezért hiába termel Szlovákia 30 eurós áron egy Megawattóra energiát, tizenötszörös, vagyis 500 eurós európai piaci áron kénytelen vásárolni, ami lehetetlen helyzetbe hozza a szlovák családokat és vállalkozásokat.

Amennyiben a szankciós politika folytatódik, úgy meg is szűnhet az orosz gázszállítás Európába, ami nem csak a gáz, hanem a villamosenergia árát is rekordmagas szintre emelheti, hiszen egy rossz szabálynak köszönhetően a villamosenergia ára össze van kapcsolva a gáz árával.

Látszik tehát, hogy az Európai Unió tudatmódosító ideológiák által bénított akaratképző központja ránk kényszerített egy helyzetet. Nyilvánvaló, hogy az energiahordozókra kivetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Viszont a családokat, a vállalkozásokat és a munkahelyeket, amennyire lehetséges, meg kell védeni ebben a helyzetben.

A magyar kormány ezért egyrészről fenntartja a rezsicsökkentést, amely jelenleg havi 181 ezer forint segítséget jelent a családoknak, másrészről az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásoknak rezsikompenzációs és energetikai beruházási programot hirdet meg 200 milliárd forintból, harmadrészt pedig Nemzeti Konzultációt indít a szankciókról és a magas energiaárakról.

Borítókép: MTI/ Bruzák Noémi