Új-Zéland nem szállít több haditechnikai felszerelést Ukrajnának

2022-09-28 10:34:00
Nincs semmijük, amit Zelenszkij kér, így nem is adhatnak.

Új-Zéland tevékeny részese az Oroszország elleni szankciós politikának, de további katonai jellegű támogatást nem áll módjában biztosítani Ukrajnának. Az ország eddig sem a halálos fegyverek szállításáról volt híres: a háború kezdete óta 1000 testpáncélt, mintegy 500 sisakot és 570 katonai, terepszínű mellényt ajánlottak fel.

Egy újságírói kérdésre, amely szerint fontolgatja-e a kormány a további haditechnikai szállítmányokat Ukrajnába, Peeni Henare védelmi miniszter úgy fogalmazott:

abban az esetben, ha Ukrajna olyasmit kér, amit módjukban áll teljesíteni, igen,

ellenkező esetben nincs értelme a további fegyversegélyekről beszélni Új-Zéland kapcsán. „Alapvetően rakétarendszerekre van szükségük, így semmi olyat nem kérnek, amivel mi rendelkeznénk” – mutatott rá. 

Jacinda Ardern miniszterelnök hasonlóképpen nyilatkozott. Mint mondta, Új-Zéland továbbra is támogatja Ukrajna küzdelmét, de

elsősorban a szankciós politikában számíthatnak rá, amelynek része az is, hogy mintegy ezer orosz oligarchát és politikai szereplőt kitiltottak az ország területéről.

Ebből egyébként támadt némi konfliktusa az új-zélandi ellenzék vezetőjével, aki azt követelte, hogy tiltsák ki az orosz nagykövetet is, amire azonban a miniszterelnök nem volt hajlandó. „Ez nem lenne a legésszerűbb döntés” – fűzte hozzá.

Fotó: Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő
MTI/EPA/Bloomberg Pool/Chris J. Ratcliffe