Makronóm: hetedik pillér

A magyar gazdaságpolitika jövőjének hetedik pillére: újrahasznosítás

2022-10-01 19:30:47
Az újrahasznosítás kulcsa a körforgásos gazdaság.

Csökkenteni kell az országban keletkező hulladék mennyiségét. Ezzel az a cél, hogy elsősorban – a körforgásos gazdaság kiépítésével – anyagában, másodsorban energiájában hasznosítsák a hulladékot, így csak a nem hasznosítható hulladék kerüljön lerakóba.

2021. július 1-jével tiltották be az egyszer használatos műanyagok, többek között a műanyagból készült szívószálak, fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, léggömbtartó pálcikák, valamint a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú nejlonzacskók forgalomba hozatalát. 2023. január 1-jétől az egyszer használatos műanyag poharakét is betiltják.

A hulladékgazdálkodási rendszert 2023. július 1-jével új alapokra helyezik a koncessziós rendszerrel azért, hogy a termékek alkotóelemei minél tovább maradjanak a gazdaság vérkeringésében. Az új rendszerben a koncesszornak kell biztosítania a részére kötelezően átadott hulladékok kezelését, valamint azt is, hogy a települési hulladékot 2030-ig 60 százalékban újrahasznosítsák és újrafeldolgozzák.

Elindították a Tisztítsuk meg az országot! programot is, amelynek keretében eddig mintegy 33 ezer tonna – ezer tehervagon – illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze. Itt nem állnak meg addig, amíg az összes illegális hulladéklerakót fel nem számolják, és újrakeletkezését meg nem akadályozzák. Már több mint 19 ezer bejelentés érkezett a HulladékRadar applikáción keresztül, amelynek a segítségével a magyarok egyszerűen és gyorsan tudják bejelenteni az általuk észlelt illegális lerakókat.

Borítókép: MTI/ EPA/ Kith Serey