Küzdelem a pénzromlás ellen: sok termék nálunk a legolcsóbb!

2022-09-24 14:00:00
A hazai infláció szintje gyakori beszédtéma ma Magyarországon. Emellett kissé elsikkad az a tény, hogy a kormány hatékony intézkedéseinek következtében számos termék tekintetében mi magyarok fizetjük a legalacsonyabb összegeket szinte egész Európában.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A magyar kormány 2022. február 1-jétől az inflációs folyamatok terheinek csökkentése és a szociálisan érzékeny rétegek védelme céljával élelmiszer árstopot vezetett be. Az intézkedés hat terméket érintett: a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a finomított napraforgó étolajat, a házi sertéscombot, a csirkemellet és a csirkefarhátat, valamint az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntejet.

Az intézkedés hatálya az első körben 90 nap volt. Később október 1-ig hosszabbították meg az élelmiszer árstopot, melynek értelmében a fenti termékek fogyasztói ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott értékesítési árnál. 

A 2021. november 15-e óta velünk élő benzinárstop pedig 480 forinton rögzítette a normál benzin és a gázolaj árának felső határát. Ez a rendelkezés első körben három hónapra volt meghirdetve, ám ez a határidő később többször is módosításra került. A mostani állapot szerint az idei év végéig vásárolhatják a piaci árnál olcsóbban az üzemanyagot a magyar magántulajdonban lévő személygépkocsik tulajdonosai. 

Az árstopok az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján sikeresen állították meg néhány alapvető fontosságú termék áremelkedését.

Mind a hat érintett élelmiszer, mind pedig az üzemanyag továbbra is kedvezményes áron érhető el a magyar családok számára.

Emellett az intézkedések ellenzőinek fő érve, az országos szintű hiány is vaklármának bizonyult. 

Ahogyan azt az 1. ábra mutatja, Európában a magyaroknál csak a moldávok és a koszovóiak fizetnek kevesebbet egy kiló filézett csirkéért. A hazai árak a svájcinak egyhatodát, az izlandinak negyedét, míg a norvégnak a harmadát teszik ki. 

1. ábraDe nagyon kedvező a magyar csirkehús ára a V4 viszonylatában is. A lengyelek csak picivel fizetnek többet nálunk, ám a szlovákoknak már 33 százalékkal költségesebb a bevásárlása, míg a csehek 57 százalékkal fizetnek magasabb árat, mint mi. 

Hasonló a helyzet a tej tekintetében is. A 2. ábra tanúsága szerint egész Európában csupán Portugáliában és Lengyelországban lehet olcsóbb tejet venni, mint Magyarországon. A norvégok és a svájciak a magyar árak nagyjából két-és félszeresét, míg a dánok a kétszeresét fizetik. 

2. ábra

A V4 viszonylatában itt is jól állunk. Bár a lengyelek pénztárcáját 11 százalékkal kevésbé terheli csak a tej beszerzése, mint a miénket, a szlovákok 8, a csehek pedig 15 százalékkal kénytelenek többet fizetni, mint a magyarok. 

Végül a 3. ábra a gázolaj árakat veti össze Európa országaiban. Ebben a tekintetben a magyar árak verhetetlenek. Az autósok költségei egyértelműen nálunk a legalacsonyabbak. A finnek, németek és a görögök is közel dupláját fizetik a magyar autósok költségének. 

3. ábra

Nem meglepő módon a hazai üzemanyagköltségek a V4 viszonylatában is egyértelműen versenyképesek. A lengyelek 18 százalékkal kénytelenek többet fizetni nálunk, a szlovákoknak 32 százalékkal fáj többe egy tankolás, a cseheknek pedig 56 százalékkal kell mélyebben zsebbe nyúlniuk a benzinkutakon. 

Összefoglalás

A magyar árstopok sikeresen fékezték az inflációs öngerjesztő mechanizmusok elindulását, emellett szociális szempontból is jelesre vizsgáztak, hiszen lehetővé tették az alacsonyabb jövedelemmel bíró honfitársaink részére az étkezési költségek alacsonyan tartását. 

Az intézkedések igazi sikeressége azonban nemzetközi összevetésben lesz igazán egyértelmű. A magyarok fizetik a legalacsonyabb üzemanyag-költséget egész Európában. Emellett a tej és a csirke ára tekintetében is dobogós helyet értünk el az árak alacsonyan tartása tekintetében.