Óriási fejlesztések a hazai mezőgazdaságban

2022-09-05 15:15:00
Az agrárberuházások a hatékonyságot növelik, ezzel pedig hozzájárulnak a jelenlegi háborús gazdasági helyzet áthidalásához is.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium elnevezésű, a mezőgazdaság és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítását szolgáló kormányzati program az egyre nehezebb gazdasági környezetben is lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre. 

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint az idei első félévben a gazdálkodók összesen 293 milliárd forintot költöttek beruházásokra. Az élelmiszeripari fejlesztések a 2021-es élénk beruházási aktivitást követően 2022 első félévében is bővültek. Az ágazat beruházásainak volumene – az első negyedévi 4,3 százalék után – a második negyedévben 6,6 százalékkal bővült.

Az élelmiszeripari vállalkozások 2022 első félévében összesen 172,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

A vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, magyar költségvetésből származó megemelt nemzeti társfinanszírozásának köszönhetően elindított nagyszabású beruházási program 2021 eleji kezdete óta a mezőgazdaság fejlesztései 836, míg az élelmiszeripar beruházásai 598 milliárd forintot értek el. 

Fotó: MTI/Balázs Attila