Az aszály miatt hajózhatatlanná válhat a Rajna

2022-08-12 06:01:00
A következő napokban kritikus mértékben csökkenhet tovább a Rajna vízszintje, ez pedig még komolyabb gondot okoz az egyébként is lehangoló német energiaválság közepén.

A száraz és aszályt hozó nyár Európa-szerte súlyos problémák elé állítja a kormányokat. A szankciós politika miatti gázcsökkenést jellemzően szénnel pótolni kívánó németek a Rajna vízszintjének drasztikus csökkenése miatt aggódnak. Mind az erőművek, mind a folyók mellé telepített gyárak működése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vízi útvonal hajózható legyen, az vízi áruszállítás leállása ugyanis újabb csapást mérne a gazdaságra

Jelenleg minden szakember a Rajna Kaub település melletti szakaszára figyel, ahol péntekre már 40 centis vízszintcsökkenést prognosztizálnak.

A folyó apadása olyan mértéket öltött, hogy a Kölnbe szállító hajók, amelyek általában 2200 tonna rakományt szállítanak, jelenleg csak 600 tonnányi teherrel közlekednek.

Utoljára 2018-ban volt ennyire drámai a helyzet, akkor le kellett állítani a kereskedelmi hajózást, ezért több benzinkúton komoly üzemanyaghiány alakult ki.

A közgazdászok szerint az év hátralévő részében várható, ellaposodó gazdasági mutatókat érdemben már nem is nagyon befolyásolja a rajnai áruszállítás esetleges kiesése, legfeljebb még valószínűbbé teszi a várható recessziót.

Fotó: A Rajna folyó részben kiszáradt medre Düsseldorfban 2022. július 29-én.
MTI/EPA/Sascha Steinbach