Roger Waters szerint Biden háborús bűnös, Zelenszkijt tárgyalóasztalhoz kell ültetni

2022-08-08 13:45:00
Írta: Révész Béla
A Pink Floyd egykori zsenije valósággal felrobbant az idegességtől, amikor a CNN interjújában az orosz-ukrán háborúról kérdezték. Kezd teret kapni egy új narratíva, Waters pedig élt a lehetőséggel.

Roger Waters soha nem a visszafogottságáról volt híres, ha politikai kérdésekben kellett megnyilvánulnia. Megosztó személyiség, aki véleményét koncertjein is hangoztatja, olyannyira, hogy a kivetítőn a show elején a következő felirat jelenik meg: „Ha azok közé tartozol, akik szeretik a Pink Floydot, de nem értenek egyet Roger politikai véleményével, inkább menj át egy ki***tt bárba és igyál valamit!” 

Új turnéja kapcsán a CNN műsorvezetője, Michael Smerconish készített vele interjút, amely eléggé ideges fordulatot vett abban a pillanatban, hogy az orosz-ukrán háború szóba került. Smerconish arról kérdezte Waterst, hogy a koncertje alatt, amikor

a kivetítőn háborús bűnösök képei látszódnak, miért szerepel Joe Biden amerikai elnök képe is

egy „Még csak most kezdjük!” felirattal. „Joe Biden csak olajat önt a tűzre Ukrajnában, ami óriási bűn. Miért nem gyakorol nyomást az USA Zelenszkijre, hogy üljön tárgyalóasztalhoz és vessen véget ennek a szörnyű háborúnak?” – válaszolt a zenész, mire a műsorvezető kvázi Kreml-narratívával vádolta meg, mondván, Waters azt a felet hibáztatja, amelyiket megtámadták.

Waters nem tágított, és

kifejtette, hogy a háború a NATO miatt tört ki,

hiszen Ukrajna csatlakozási lebegtetésével megszegte azt a hallgatólagos megállapodást, amely éppen az ellenkezőjéről, arról szólt, hogy Oroszország határai mellé nem települnek NATO-fegyverrendszerek.

Amikor a műsorvezető arra próbált utalni, hogy az USA (mint „jó oldalon” álló nagyhatalom) bizonyos értelemben felszabadító szerepkört tölt be, akárcsak a második világháborúban, Waters érezhetően ideges lett. „Az USA Pearl Harbor miatt vett részt a második világháborúban, addig a napig abszolút izolacionista politikát követett. A végére 23 millió orosz halt meg, hogy megvédjen bennünket a náci fenyegetéstől” – mondta.

„Azt hihetné az ember, hogy az oroszok tanultak a második világháborúból, és soha nem fajulnak odáig a dolgok, hogy megtámadják Ukrajnát” – mondta a műsorvezető, mire Roger Waters így zárta le a beszélgetés ezen szakaszát: „Azt javaslom, Michael, egy picit olvass még a témában. Aztán gondold át, mit tenne az Egyesült Államok, ha Kína nukleáris rakétákat kezdene telepíteni Mexikóba és Kanadába”.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco