Ezek a vállalatok szerezték meg a legtöbb szabadalmat tavaly

2022-05-27 16:20:30
A vállalatok világszerte milliárdokat fektetnek be a kutatás-fejlesztésbe, hogy termékeik és szolgáltatásaik élvonalbeli innovációval rendelkezzenek. E befektetések védelme érdekében a vállalatok szabadalmakat kérnek. Ezért a vállalatoknak kiadott használati szabadalmak száma az innovációs szint durva mérőszámának tekinthető.

A Patent 300 List minden évben az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) által kiadott szabadalmak elemzésével azonosítja Amerika leginnovatívabb vállalatait a szellemi tulajdon területén.

2021-ben az USPTO összesen 327 798 használati szabadalmat adott ki, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Az IBM 29 egymást követő évben vezette az amerikai vállalatok listáját az évente benyújtott szabadalmak számát tekintve.

2021-ben a vállalat 8540 szabadalmat kapott, ami 9 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Az IBM innovációi a nagy globális kihívások megoldására összpontosítanak, olyan területekre terjednek ki, mint a fenntartható növekedés, az éghajlatváltozás és a jövőbeli világjárványok megelőzése, valamint az élelmiszer- és energiabiztonságot lehetővé tevő kezdeményezések. Ezeket a problémákat a nagy teljesítményű számítástechnika, a mesterséges intelligencia (AI) és a kvantum-számítástechnika ötvözésével igyekeznek megoldani.

Az IBM egyik legjelentősebb innovációja 2021-ben az Eagle nevű új kvantumprocesszor volt, amely átlépte a 100 kvantumbites határt, és ezzel új korszakot nyitott a kvantum-számítástechnikában. Ez a processzor képes olyan problémák megoldására, amelyekre a klasszikus számítógépek nem, így valós előnyökkel járhat különböző területeken, a megújuló energiától a pénzügyekig és még sok más területen.

Samsung: Alig lemaradva

A Samsung Electronics az elmúlt évtized egyik legnagyobb innovátora. A vállalat 2021-ben 8517 szabadalmat kapott az USPTO-tól, ami az IBM mögött a második helyet jelenti.

A vállalat szabadalmaztatott innovációi több területen zajlanak, többek között a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR), a mesterséges intelligencia és gépi tanulás (AI/ML), az 5G technológiák és az autonóm vezetés területén.

A technológiai ágazat uralja a használati szabadalmakat

Nem meglepő, hogy

a 2021-ben legtöbb szabadalmat szerző 25 cég közül 16 a technológiai ágazathoz tartozik.

A szabadalmak azonban nem csak a technológiai vállalatokra korlátozódnak.

Évről-évre minden ágazatból érkező vállalatok igényelnek szabadalmakat. A szabadalmak nagy értéket jelentenek a vállalatok számára, mivel kizárólagos kereskedelmi jogokat biztosítanak a találmányaikhoz, és megvédik őket a versenytársaktól. Ez az egyik fő oka annak, hogy a vállalatok évente több ezer új szabadalmat szereznek.