Az ittas vezetők gyerektartást fizethetnek az áldozat gyerekeinek Amerikában

2022-05-31 14:00:00
Tennessee állam törvényhozói áprilisban elfogadtak egy törvényjavaslatot, mely szerint az ittas vezetésért és gyermekgyilkosságért elítélt sofőröknek gyermektartást kell fizetniük.

A bíróságok a fizetendő összeget az áldozatok pénzügyi szükségleteinek, a túlélő szülő (vagy gyám) pénzügyi forrásainak és a gyermekek életszínvonalának megfelelően határozzák majd meg.

Az ittas vezető 

addig lesz köteles fizetni, ameddig az áldozat be nem tölti a 18. életévét

 – írja a The Wall Street Journal.

Egy támogató, Mark Hall képviselő szerint ez az első ilyen jellegű törvényjavaslat, amelyet az Egyesült Államokban elfogadtak.

Az állami törvényhozók országos konferenciája szerint idén többek között Missouri, Alabama, Illinois, Maine, New Jersey és Virginia államok törvényhozói is hasonló törvényt hoztak. Hall elmondta, hogy más államok törvényhozói – köztük Texas, Wisconsin és Észak-Karolina – is megkeresték őt, mivel ők is hasonló törvényt vezetnének be.

„Az a legszebb az egészben, hogy ez a törvényjavaslat gondoskodik a gyermekeinkről” – mondta Hall, majd hozzátette: „Biztonságban lehetünk még akkor is, ha életük hátralévő részében ezzel a traumával kell együtt élniük”.

Hall azt mondta, arra számít, hogy Lee úr aláírja a törvényt, és úgy gondolja, más államok is követni fogják a példáját, és hasonló jogszabályokat fognak elfogadni „most, hogy tudják, hogy ez megvalósítható”.

A törvényjavaslat neve „Ethan, Hailey és Bentley törvénye”. Ethan és Hailey Nicholas Galinger, egy chattanoogai rendőr két gyermeke, akit 2019-ben egy részeg sofőr ölt meg. Bentley annak a Missouri államban élő gyermeknek a neve, akinek a szüleit szintén egy ittas sofőr ölte meg.