Az Európai Bizottság platformot javasol Ukrajna újjáépítésére

2022-05-26 06:41:25
Az Európai Bizottság múlt hét szerdán (május 18-án) az ukrán kormánynak nyújtott rövid távú költségvetési segélyt 9 milliárd euróra emelte, és mellette egy újjáépítési platform létrehozását javasolta Ukrajna számára az ország újjáépítésének hatalmas finanszírozási igényének kielégítésére.

Kilenc milliárd euró Ukrajna sürgős kiadási igényeinek finanszírozására

A Bizottság új, legfeljebb 9 milliárd eurós rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást javasolt hitelek formájában. A cél az ukrán kormány fizetőképességének fenntartása az elkövetkező hónapokban. Ehhez a Bizottságnak szüksége lesz az uniós kormányok támogatására is.

A Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis szerint az uniós tagországoknak „további garanciákat kell nyújtaniuk a program támogatására”.

Az ukrán kormánynak különböző becslések szerint jelenleg havonta körülbelül öt-nyolc milliárd euróra van szüksége a közszolgáltatások és a honvédelem fenntartásához. A Nemzetközi Valutaalap 14,3 milliárd euró körülire becsülte Ukrajna első féléves fizetési mérleghiányát.

Így az EU makroszintű pénzügyi támogatása önmagában nem lesz elegendő ahhoz, hogy Ukrajna sokáig fennmaradjon. Dombrovskis ezért felszólította a nemzetközi partnereket és a nemzetközi pénzügyi intézményeket, hogy lépjenek.

Az Egyesült Államokban eközben a kongresszus több mint 40 milliárd dolláros sürgősségi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, így az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatások összértéke meghaladja az 50 milliárd dollárt.

Ukrajna újjáépítése

A „RebuildUkraine” névre keresztelt platformot a Bizottság a kijevi kormánnyal közösen vezetné. Az uniós tagországok, pénzintézetek és más partnerek is dönthetnek úgy, hogy csatlakoznak az újjáépítési erőfeszítésekhez.

„Az Európai Unió felelőssége és stratégiai érdeke, hogy vezesse ezt az újjáépítési erőfeszítést”

– mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

A Bizottság azonban nem sok mindent mondott arról, hogy maga az EU mennyit lenne hajlandó fizetni az újjáépítésre. Dombrovskis egyelőre azt nyilatkozta, hogy „Ukrajna újjáépítési igényei hatalmasak, és a károk nap, mint nap emelkednek, ezért nem tudunk pontos számot adni”. Csupán annyit tudott mondani, hogy „hatalmas összegekről” lesz szó.

Ukrajnában a háború miatt keletkezett teljes gazdasági veszteséget a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem 564-600 milliárd dollárra becsülte, a közvetlen dokumentált infrastrukturális károk pedig több mint 94 milliárd dollárra rúgnak.

Luis Garicano (Renew) európai parlamenti képviselő és spanyol közgazdász az Euractivnak elmondta, hogy ezen adatok alapján mintegy 100-200 milliárd euró közpénzt kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani az újjáépítés finanszírozására.

Ki fogja kifizetni a háború költségeit?

Vonzó potenciális finanszírozási forrás lehetne az orosz vagyon, amelyet a Moszkva elleni szankciók alapján lefoglaltak. Bármennyire is ellentmondásos ez a javaslat, lehetséges, hogy az oligarchák több milliárd euró értékű vagyona és az orosz központi bank tartalékai, azaz további 300 milliárd dollár elérhetővé válik. Az Európai Bizottság arra is készít tervezetet, hogy valamennyi tagállamban lehetővé váljon a befagyasztott orosz vagyon lefoglalása, ami megnyitná az utat több százmillió euró felhasználása előtt Ukrajna újjáépítésére.

Garicano európai parlamenti képviselő becslése szerint az oroszok nem éppen önkéntes hozzájárulása, valamint

az Egyesült Államok jelentős támogatása mellett, az EU-nak körülbelül 50-60 milliárd eurót kell majd biztosítania.

Véleménye szerint az Unió jelentős pénzügyi hozzájárulása lenne az előfeltétele annak, hogy az Unió vezető szerepet vállalhasson Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseiben.

Beruházás és reform

Bizonyosan komoly üzleti lehetőség lesz az újjáépítés, ha európai parlamenti kollégájával, Guy Verhofstadttal (Renew) együtt nemrégiben

ukrán hadikötvények kibocsátását is javasolta, amelyek mögött az EU egésze állna.

Mindenesetre a terhek nagysága és elosztása mellett még dönteni kellene az újjáépítési alapok elosztásának módjáról. Von der Leyen azzal nyugtatná az európai közvéleményt, hogy szerinte az újjáépítés elveinek „ötvözniük kell a beruházásokat és az azonnali reformokat", ami Ukrajnát is támogatná az európai úton. Ezért - az EU világjárvány utáni helyreállítási alapjához hasonlóan - az Ukrajna helyreállítására szánt pénzeszközöket olyan reformokhoz lehetne kötni, amelyek segítenék Ukrajnát az esetleges uniós tagság felé vezető úton.

Mindenesetre a Bizottság tagjai a múlt heti sajtótájékoztatón kerülték Ukrajna korai uniós tagságának említését.

Ezen kívül még az sem világos, hogy a pénzügyi támogatás vissza nem térítendő támogatásként vagy olyan kölcsön formájában érkezne, amelyet Ukrajnának valamikor vissza kellene fizetnie. A közelmúltban egy közgazdászból álló csoport által készített e-könyv, A Proposal for Ukraine's Reconstruction (Javaslat Ukrajna újjáépítésére) a támogatások felhasználása mellett érvelt, mivel a túlzottan eladósodott Ukrajna nehezen tudná fejleszteni gazdaságát.