Ilyen még nem volt: egy nyugállományú orosz ezredes az állami televízióban beszélt arról, mekkora bajban van Oroszország

2022-05-21 18:33:46
Egészen hihetetlen dolog történt az orosz állami csatornán: Mihail Hodarjonok új szemszögből kezdte értékelni a háborút, és végig is mondhatta véleményét.

Mihail Hodarjonok nyugállományú ezredes, katonai-védelempolitikai újságíró, elemző volt a vendége az orosz, állami tulajdonban lévő Pervij Kanal csatorna adásának. A háború kitörése óta az állami propaganda szigorúan tartja magát a meghatározott kommunikációs panelekhez, így nem kis megdöbbenést keltett, amikor Hodarjonok egy teljesen új narratívával állt elő. A műsor részletét Francis Scarr, a BBC újságírója szúrta ki és fordította le.

Hodarjonok szerint nem szabad elhinni azokat a híreket, amelyek az ukrán katonák morális és pszichés széteséséről szólnak, mert ezek a jelentések csupán elszigetelt eseteket emelnek ki, az összképet tekintve tehát nem relevánsak. Mint mondta, az ukránok képesek milliókat mozgósítani, de ami ennél is fontosabb, ezeket az embereket fel is tudják fegyverezni, köszönhetően az európai és az amerikai fegyverszállítmányoknak. Utóbbi kapcsán hozzátette: jelenleg egyetlen szenátor akadályozza az új Land-Lease program azonnali beindítását, de az ő ellenkezését nagyon hamar megtörik, akkor pedig már minden kontroll nélkül áramlik majd az amerikai haditechnika Ukrajnába.

Ebben az esetben pedig szembe kell nézni a ténnyel, hogy Oroszország esélyei rosszabbra fordulnak.

Olga Szkabejeva műsorvezető többször próbált vitába szállni a veterán katonával, végül azzal próbálta tompítani annak mondanivalóját, hogy az ukrán professzionális hadsereg kisebb létszámú, mint az orosz, a besorozottak száma sem olyan nagy, ráadásul azok az emberek, akik a civil életből kerülnek a háborúba, fegyverrel a kezükben, nem harcolhatnak hatékonyan. Hodarjonok erre úgy felelt: egy hadsereg képességét soha nem az összetétele határozza meg, hanem tagjainak motiváltsága, harci morálja és az a tulajdonsága, hogy akár az életüket is feláldozzák a szülőföldjükért. Márpedig – mondta – az ukrán hadseregnél pontosan ez a helyzet, mivel akár az utolsó emberig hajlandóak harcolni. Az újságíró úgy fogalmazott:

a csatatéren az győz, aki hajlandó a vérét áldozni azért az eszméért, amelyért háborúba megy – ebben pedig az ukránok jobban állnak.

Hodarjonok még a NATO-bővítés fejleményeiről is ki tudta fejteni véleményét. Finnország hivatalos csatlakozási kérelmével kapcsolatban kifejtette: ideje lenne reálisan nézni az eseményeket, mert ha nem teszik, a történelem majd gondoskodik a kemény figyelmeztetésről. Ebből kifolyólag a jelenlegi helyzetben semmi értelme a komolyan nem vehető, kardcsörtető fenyegetőzésnek. Egyszerűen csak szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy Oroszország teljesen elszigetelődött geopolitikailag. „Bármennyire nehéz is szembenéznünk az igazsággal, de az egész világ ellenünk van” – mondta Hodarjonok.

Fotó: Ukrán katona és kutyája felkészül az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án.
MTI/EPA