Egy bordában szőtték őket

Változott a szerb olajcég tulajdonosi köre, de továbbra is szabadon érkezik az orosz olaj

2022-05-18 20:58:00
Változások történtek a NIS Szerbiai Kőolajipari Vállalat tulajdonosi struktúrájában. Amíg eddig az orosz Gazprom Neft számított a vállalat többségi tulajdonosának, a Központi Értékpapír Nyilvántartás (Centralni registar hartija od vrednosti – CRHOV) legutóbbi bejegyezése szerint a Gazprom 10 millió részvényt vásárolt meg a Gazprom Nefttől, vagyis a vállalat részvényeinek 6,15 százalékát.

A Gazprom Neft ezek után is a legnagyobb részvényesnek számít, de már nem többségi tulajdonos, hiszen a részvények 50 százalékát tudhatja magának, míg a szerb államé a részvények 29,81 százaléka. A kisrészvényeseket mellett pedig a tulajdonosi struktúra részévé vált az orosz Gazprom energetikai órásvállalat is.

A Belgrádi Tőzsde (BELEX) adatai alapján a tranzakció mintegy 7,2 milliárd dinárba (61 millió euróba) került.

A részvények eladására valószínűleg az ukrán háború miatt kirótt szankciók miatt került sor.

A szankció alatt levő Gazprom Neft csupán attól a minimális részvénytől szabadult meg, ami a vállalat működéséhez szükséges, és miután azt a szankciókkal nem érintett Gazpromnak adta el, valójában a tulajdoni viszonyokban jelentősebb változás nem történt.

Szerbiát nem érinti az Európai Unió által, Oroszországgal szemben állított ötödik szankciócsomag, ellenkező esetben a NIS nem tudna kőolajhoz jutni az Adriai-vezetékből.