Készülnek az oroszok - leállna a légiközlekedés, ha Amerika lekapcsolná a GPS-t?

2022-05-20 10:40:03

Írta: Takács Zsolt
Az orosz légiközlekedési felügyelet arra kérte a légitársaságokat, hogy készüljenek fel az amerikai GPS használatának nélkülözésére.

Az orosz légiközlekedési felügyelet figyelmeztetést küldött a légitársaságoknak az amerikai globális helymeghatározó rendszer (GPS) használata nélkül közlekedő lehetséges járatokról.

Az Izvesztyija orosz lap arról számolt be, hogy a Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség (FATA) levele arra utasította a nemzeti légitársaságokat, hogy legyenek felkészülve a GPS rendszer meghibásodására, rendellenes működésére.

A GPS-jelek tekintetében veszélyeztetett területek közé tartozik Oroszország nyugati enklávéja, vagyis a kalinyingrádi régió, a Fekete-tenger feletti, valamint a Finnországtól keletre fekvő terület és a Földközi-tenger.

A levél szerint a FATA segítséget nyújt a repülőgépek személyzetének, ha a GPS-jelek megszakadnának vagy kikapcsolódnának.
A légi szállítórepülőknek fel kell mérniük a GPS-jelet használó navigációs műszerek és fedélzeti rendszerek meghibásodásával kapcsolatos kockázatokat és korlátozásokat, és további gyakorlatokat kell tartaniuk a műholdas navigációs rendszerek működésében bekövetkező meghibásodások esetén alkalmazandó intézkedések begyakorlására – írja az Izvesztyija.

A levél szerint a repülőgépek személyzetének fel kell készülnie a GPS nélküli fel- és leszállásokra,

és az egyéb légi navigációs segédeszközökre kell támaszkodnia.

„A szakértők úgy vélik, hogy a felkészülésre vonatkozó ajánlás nem jelenti a GPS használatának betiltását” – írja az orosz lap.

A FATA levelét több orosz légitársaság, köztük az Aeroflot és az S7 is megkapta, amik elmondták, hogy az ukrajnai invázió óta még nem találkoztak GPS-problémákkal.

Március közepén Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz főigazgatója és Oroszország korábbi miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy az USA fontolóra vette, hogy Oroszországot lekapcsolja a GPS-ről. „Ez nagy kihívás lenne az USA számára” – tette hozzá Rogozin.

A FATA figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége az ukrajnai orosz inváziót követően megnövekedett GPS-megzavarási és spoofing incidensekre figyelmeztetett.

Spoofing: Az információbiztonság és különösen a hálózati biztonság összefüggésében a hamis támadás olyan helyzet, amelyben egy személy vagy program az adatok hamisításával sikeresen adja ki magát másnak, hogy törvénytelen előnyt szerezzen.

A nyugati szankciók a többpólusú világ kialakulásával Oroszországot egyre közelebb sodorják Kínához. Ha az USA úgy dönt, hogy az orosz kereskedelmi repülőgépeket kitiltja a GPS-ből, akkor azok a kínai változathoz fordulhatnak