A szankciók ellenére megduplázta bevételét az olajexportból Oroszország

2022-05-17 07:57:00
A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a szankciók ellenére Oroszország az év eleje óta havonta átlag 20 milliárd dollárnyi bevételt produkált a nyersolaj exportjából.

A nyugati szankciók elemeként az USA betiltotta az orosz olajimportot, az EU pedig az év végéig szeretné megszüntetni a vásárlást. Jelenleg azonban még mindenki a gyűlölt olajban pancsol: az orosz export több mint 40 százaléka az EU-ba irányul. Ahogy azt várni lehetett, Oroszország a bejelentésekre reagálva azonnal nyitott az ázsiai piac felé. Miközben a globális kínálat napi egymillió hordóval csökken – és zuhanó tendenciát mutat – Kína és India vígan vásárolja azokat a mennyiségeket, amelyeket eredetileg nem is nekik szánt Oroszország.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az orosz bevételek az olajkivitelből havonta 20 milliárd dollár körül mozognak, ez az év eleji állapotokhoz viszonyítva mintegy 50 százalékos emelkedést, és napi 8 millió hordó eladott olajat jelent. 

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az orosz kőolajexport megszüntetéséről beszél az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2022. május 4-én. 
MTI/EPA/Julien Warnand