Sztárközgazdász ismerte el: Oroszország és Kína kriptovalutákkal ütheti meg a dollárt

2022-04-29 06:03:05

Írta: Takács Zsolt
A Bloomberg TV-nek adott – a kriptovaluták szerepéről szóló – interjújában Kenneth Rogoffot, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszorát arról kérdezték, hogy a dollár, mint a világ tartalékvalutája végének kezdeteként tekintünk-e majd vissza 2022 tavaszára. A professzor azt válaszolta a műsorvezetőnek, hogy „(...) ez egy kicsit túlzó, de igaz lehet... hosszú idő múlva”.

Rogoff elismerte, hogy Kína és Oroszország már nagyon régóta keresi a dollár alternatíváját.

A világ dollármentesítése egyre gyorsabban halad.

Az Egyesült Államok és a szövetségesei által nemrégiben tett lépések, amelyekkel korlátozzák Oroszország hozzáférését a dollár uralta globális pénzügyi rendszerhez tovább ösztönözhetik a dollár alternatívájának kifejlesztésére irányuló lépéseket – írja a ZeroHedge újságírója.

Kínában és Oroszországban jelentősen növekedtek az aranytartalékok.

A Harvard professzora szerint a legnagyobb nemzetek számára a dollár kiszorításával kapcsolatos kihívások közé tartoznak a „hatalmas pénzügyi hálózati hatások, nem beszélve arról, hogy Kínában a jogállamiság nem olyan, mint az Egyesült Államokban”, de Rogoff szerint a kisebb, feltörekvő országok számára

a kriptovaluták a dollár valós alternatívája.

A professzor az interjúban elismerte, hogy Kína és Oroszország valószínűleg a kriptovaluták irányába fog elmozdulni (...) talán nem egy nyilvános blokklánc-technológiában, hanem inkább központilag irányítottban”, ami felveti annak a valószínűségét, hogy egy dollármentesítési szövetség jöhet létre, hogy csökkentse Washington szankciós hatalmának gazdasági súlyát és a SWIFT, az elsődleges bankközi üzenetküldő szolgáltatás teljeskörű ellenőrzését, amelyen keresztül a bankok országról országra mozgatják a pénzt – írja a ZeroHedge.

„Történelmi jelentőségű, hogy az USA blokkolta az orosz központi bank tartalékait” – mondja Rogoff, és arra figyelmeztet, hogy ez a precedens „valószínűleg felgyorsítja a nemzetközi pénzügyi rendszerben a dollárral szembeni verseny fejlődését”. Ezzel a professzor közvetetten elismeri, hogy

a nyugati pénzügyi szankciók tényleg épp a Nyugatnak, illetve Amerikának árthatnak.

„De a paradigmaváltás nem fog hihetetlen sebességgel zajlani. Valami, ami 50 évig tartott volna, most talán 20 évig fog” – tette hozzá a professzor.

Wolf Richter a saját blogjában rámutat, hogy az IMF március végén közzétett COFER-adatai szerint az amerikai dollárban denominált devizatartalékok globális aránya 2021 harmadik negyedévéhez képest 40 bázisponttal 58,8 százalékra csökkent a negyedik negyedévben, ami új, 26 éves mélypontot jelent.

Az elmúlt 20 évben, 2001 óta – közvetlenül az euróbankjegyek és -érmék hivatalos megjelenése előtt – a dollár részesedése a devizatartalékokból 12,7 százalékponttal csökkent, az akkori 71,5 százalékról 58,8 százalékra.

„Mostanáig a kínai hatóságok ambivalens módon viszonyultak a nemzetközivé váláshoz, és óvakodtak a monetáris politikai autonómia elvesztésétől. A tartózkodás a jüannal való offshore kereskedésből és a helyi kötvénypiacon történő nagy külföldi befektetésekből eredhet” – nyilatkozta a Bloombergnek Michael Spencer, a Deutsche Bank AG ázsiai és a csendes-óceáni térségért felelős vezető közgazdásza és kutatási vezetője.

Most azonban „az a potenciális fenyegetés, hogy a nyugat megakadályozza a dollárban vagy euróban történő fizetések teljesítését vagy fogadását, ami feltehetőleg arra ösztönözné Kínát, hogy megduplázza erőfeszítéseit a nemzetközi tranzakciók jüanra történő áttérítésére” – tette hozzá Spencer.

Minden tartalékvalutának eljön egyszer a végítélet napja.

Rogoff a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy ahogy a Myspacet is „felváltotta” a Facebook, úgy várhatóan más dolgok fel fogják váltani a bitcoint, ahogyan az egyre szabályozottabbá válik.

(Borítókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)