Maronóm: 22 éves csúcson a migráció

Biden lassan visszahozza az összes illegális migránst, akit Trump kitoloncolt

2022-04-22 16:25:00
Márciusban több mint 221 ezer illegális migránst vettek őrizetbe a bevándorlási hatóságok a mexikói határ amerikai oldalán, amely 33 százalékos növekedést jelent februárhoz képest, és 2000 óta a legmagasabb ilyen havi adat az Egyesült Államokban, jelentette a The Washington Post kedden.

A baloldali-liberális amerikai napilap online tudósítása idézi az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) hétfőn közzétett adatait, amelyek szerint

az elmúlt fél évben, október 1. óta több mint 1 millió illegális határsértőt vettek őrizetbe a mexikói-amerikai határon.

Ez 22 éves rekordot jelent. A CBP adatai szerint márciusban Latin-Amerikából és a Karib-térségből érkezett rekordszámú illegális bevándorló az országba, akik az országaikat sújtó politikai és gazdasági körülmények elől menekülnek.

Az Egyesült Államokban elfogott illegális migránsok száma szinte minden hónapban emelkedett Joe Biden, demokrata párti amerikai elnök 2021. januári hivatalba lépése óta.

Ez politikai muníciót nyújt republikánus bírálóinak, akik e növekedésben annak bizonyítékát látják, hogy a Biden-adminisztráció határbiztonsággal kapcsolatos intézkedései hatástalanabbak, mint elődje, Donald Trump bevándorláspolitikai lépései. A Fehér Ház jelenlegi vezetése eltörölte Trump több elnöki rendeletét.  

Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje során (2017-2021) ugyanis szintén gyorsan emelkedett az illegális határátlépések száma az Egyesült Államokban, ám 2020 márciusában a növekedés váratlanul megtorpant, amikor a koronavírus-világjárvány kitörésével a Fehér Ház akkori vezetése életbe léptetett egy ritkán használt jogszabályt. Ennek alkalmazásával

több mint 1,7 millió, a mexikói-amerikai határon elfogott illegális bevándorlót toloncoltak ki az országból Trump időszakában.

A bevezetett Title 42 nevű szabály egy 1944-es közegészségügyi jogszabály, amelynek segítségével a koronavírus-járvány jelentette egészségügyi fenyegetésre hivatkozva az amerikai hatóságok megtagadhatták a migránsoktól, hogy menedékjogért folyamodjanak.

Az amerikai koronavírusos esetek számának csökkenésével a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy terv szerint május 23-ától megszüntetik a jogszabály alkalmazását a mexikói-amerikai határon.

A döntés elsősorban a két déli tagállamban, Arizonában és Texasban váltott ki bírálatot. Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója saját hatáskörben kezdett intézkedni, és eddig már négy mexikói kormányzóval állapodott meg az illegális migráció visszaszorításában.

Az amerikai határügynökség adatai szerint az Egyesült Államokban márciusban őrizetbe vett illegális migránsok közül 5000-en érkeztek Ukrajnából, szárazföldi, tengeri vagy légi úton, ebből több mint 3200-an a mexikói-amerikai határon keresztül. Ez szintén jelentős növekedést jelent az előző havi adatokhoz képest.

Februárban még kevesebb, mint 1150 ukrajnai érkezett az Egyesült Államokba, közülük 272-en a mexikói-amerikai határon keresztül.

Az elmúlt fél évben 10.600 ukrajnai menekült érkezett az amerikai határellenőrzési pontokra, míg az azt megelőző egyéves időszakban, 2020. október 1. és 2021. szeptember 30. között alig több mint 9300-an.

Ezek az első hivatalos adatok az Egyesült Államokban menedékjogot kérő ukrajnai menekültek számáról az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.

Az amerikai kormányzat úgy reagált az ukrajnai menekültek folyamatos érkezésére, hogy hétfőn bejelentette: meghosszabbítja a lehetőséget számukra, hogy ideiglenes védett státuszt kapjanak, ha április 11. előtt megérkeznek az országba. Az ideiglenes védettség lehetővé teszi számukra, hogy 18 hónapig az Egyesült Államokban tartózkodjanak és munkavállalási engedélyért folyamodjanak.

Az amerikai szövetségi hatóságok munkatársainak becslései szerint mintegy 59.600 ukrajnai nyújthat be ilyen kérvényt, amely szám alacsonyabb a korábbi előrejelzéseknél.

Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint az ukrajnai háborús menekültek többféle módon érkezhetnek az Egyesült Államokba, többek között a hagyományos amerikai menekültprogramon keresztül, amely állandó tartózkodási engedélyt kínál, de hónapokig vagy akár évekig is tarthat az eljárás, vagy a gyorsabb humanitárius segítségnyújtási programon keresztül.

(MTI)