Az Inotai-féle hergelésnél is jobban működik az árstop: lassan a magyar infláció a legalacsonyabb a régióban

2022-04-12 12:11:00
Kijöttek a márciusi román számok is, és csúf meglepetést okoztak, az unió keleti szárnyának négy legnagyobb gazdasága közt már egyedül Magyarországon 10 százalék alatti az infláció, írja a vg.hu.

Márciusban 10,15 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon Romániában a februári 8,53 százalék után. Csúnya meglepetés, bár az infláció felpörgése nem újdonság: az elemzők 9,4 százalék körüli számot vártak, teszi hozzá Pető Sándor.

A hagyományosan gyorsabban növekvő keleti uniós országokban, különösen a Baltikumban most is gyorsabb az infláció, mint a gazdagabb tagállamokban. A régió négy nagy gazdaságában pedig immár 10 százaléknál is magasabb, Magyarország kivételével, ahol márciusban 8,5 százalékos rátát mértek, teszi hozzá.

Ez azért is érdekes, mert az eddigi adatoknál is világosabban cáfolja Inotai András ellenzéki aktivista-professzor friss interjúját, amely szerint „a magyar infláció a legmagasabb Európában”.

Az árstop politikák érzékelhetően több százalékpontot vesznek le az inflációs mutatóból. Ez azért fontos, mert baloldali közgazdászok a sikeres történelmi példák ellenére is azzal kampányoltak, hogy inkább áfacsökkentésekre lenne szükség, amivel persze a legnagyobb vállalatok profitját emelték volna. Az árstopot egyébként Gyurcsány Ferenc is követelte, mielőtt támadta volna.

(Címlap: MTI Fotó: Kovács Tamás)