Makronóm: Magyar siker a nemzetközi piacon

Nem csupán feltámadt a Ganz, de már zajos sikert arat a nemzetközi piacon

2022-03-02 11:39:56
Dinamikus növekedést és piaci pozíciójának megszilárdítását prognosztizálja a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a 2022-es évre. A vállalat vezetésének célja, hogy ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába juttassa Magyarországot. Ennek megfelelően a tavalyi 20 millió euró összegű árbevétel két és félszeresének elérését tervezi 2022-ben. A növekedéshez szükséges stabil pénzügyi hátteret két hazai magántőkealap belépése biztosítja a jövőre nézve.

Erőteljes növekedést tervez 2022-ben a Ganz transzformátorgyár

A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával és nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. üzleti stratégiája megvalósításának új szakaszába lépett.

„A 2020-2030 közötti időszakot az elektromosság évtizedének is nevezik, amely a transzformátorgyártás számára is rendkívül kedvező feltételeket kínál és jelentős piaci fellendülést jelenthet.

Az elmúlt két év kemény munkája során újrastrukturáltuk a szervezetet, fejlesztettük termelési folyamatainkat, hatékonyabbá tettük a gyártást, ezzel biztosítva a későbbi növekedéshez szükséges biztos alapokat” – fogalmazott Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021. augusztusban kinevezett ügyvezető igazgatója, az iparág nemzetközileg elismert szakembere az új szakaszba lépés bejelentésekor.

A transzformátorgyártás globális bajnokává tenné Magyarországot

A Ganz holland származású ügyvezető igazgatójával készített interjút a Makronóm, amelyben elárulta, hogy miért pont Magyarországot választotta, és hogy mérnökként miért néz fel a legendás magyar Ganz-mérnökökre.

Van olyan a legendás Ganz-mérnökök között, akire felnéz?

Nem emelnék ki senkit, nehéz is lenne, hiszen mindannyian kiemelkedő mérnökök voltak. Magát a céget emelném ki, és amit mindig is képviselt, illetve amit a műszaki megoldások terén elért. Nemcsak a Ganz, de Magyarország is mindig híres volt a kiváló mérnökeiről. Ilyenkor szeretek magamra is magyarként hivatkozni, habár tudom, hogy nem vagyok az, büszkeséggel tölt el, hogy itt dolgozhatok. A magyarok egyébként túl szerények, az amerikaiak a helyükben egész nap a legendás mérnökeikkel, több mint százéves gyáraikkal dicsekednének.

Egykor a magyarok a transzformátorgyártás úttörői voltak. Ezt a szerepet sikerült megtartaniuk?

Ne tévesszen meg senkit, hogy a múltról beszélünk, a magyar mérnökök nemzetközi viszonylatban ma is elismertek. A magyar egyetemeket külföldön is ismerik, hiszen a legképzettebb mérnököket nevelik ki. Az előző munkahelyemen kutatást végeztünk elektromos eszközökkel kapcsolatosan, és folyamatosan magyar egyetemek kutatómunkáiba botlottunk. Ez is mutatja, hogy Magyarországon a műszaki tudományok magas szinten állnak. Ma az a feladat, hogy felzárkózzunk a versenytársainkhoz. A technológia nem változott sokat, nem úgy kell elképzelni, mint a mobiltelefonok piacát, ahol évről évre új megoldások jönnek ki” – árulta el lapunknak.

Sikeresen lezárult az újjászervezés

A 2020-ban alapított hazai vállalat még abban az évben sikeresen indította újra a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő, több mint 15 év után ismét magyar tulajdonba került tápiószelei gyárban. Azóta folyamatosan növelik a termelés volumenét és a vállalat exporttevékenységét, amivel

közel 300, veszélybe került munkahelyet óvtak meg a régió egyik legjelentősebb munkaadójaként.

A reorganizációs folyamat sikerének köszönhetően az utóbbi két évben egyre inkább megerősödtek a társaság fundamentális értékei. A társaság jó úton halad a brand régi elismertségének, a partnerek és vásárlók bizalmának visszaállítása felé: 2021-ben 20 millió eurós árbevételt sikerült elérniük, amelyet két és félszeresére növelnének a 2022-es évben. A szerteágazó tevékenységű Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. új, digitális termékek fejlesztésével és az exportvolumen növelésével mintegy 50 millió eurós árbevételt céloz meg az idei évre.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. egyik legfőbb stratégiai célkitűzése az exporttevékenység fellendítése és a Ganz márka nemzetközi elismertségének megerősítése.

Az export növelésében már 2021-ben is komoly sikereket ért el a magyar nehézgépgyártó cég: dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére is exportált egyedi fejlesztésű berendezéseket.

A termelés újraindítását követően a Ganz többek között Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fynnek szállított termékeket. Ezt követően a megújuló energiával foglalkozó spanyol óriásvállalat, az ACCIONA Energía számára gyártottak le több mint kétmillió euró értékű transzformátort.

Az energiapiac zöld fordulata egyedülálló üzleti lehetőséget kínál

Az újjászervezés és a termelés újraindítása, valamint az energiapiac fenntartható fordulata számos lehetőséget nyit meg a 140 éves hagyományokkal rendelkező vállalat előtt. A transzformátorgyártás évtizedekig keveset változott, ám a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés új kihívások elé állította az iparágat,

az energiapiac zöld fordulatában pedig meghatározó szerepe lehet a Ganz által gyártott környezetkímélő, észter alapú transzformátoroknak

és a vállalat által fejlesztett digitális monitoring megoldásnak.

Az energiafogyasztás évtizedek óta tartó stabil növekedése és a megújuló energiaforrások használata elkerülhetetlenné tették a hagyományos villamosenergia-rendszer átalakulását, fejlesztését. Az elmúlt évtizedekben megjelent okoshálózatok a hagyományos villamosenergia-rendszerek, az időjárástól függően termelő erőművek és az időben változó fogyasztás összehangolására kínálnak gazdaságos és fenntartható digitális megoldást. Ezeknek az elektromos hálózatoknak is nélkülözhetetlen elemei a villamos energia feszültségszintjének átalakítására, energiaátvitelre szolgáló transzformátorok.

Stabil pénzügyi háttér

A sikeres reorganizáció és a kedvező piaci környezet megnyitották a lehetőségét a nemzetközi, elsődlegesen nyugat-európai és közel-keleti terjeszkedésnek. A fejlesztések piacra juttatásának elősegítésére, a Ganz termékeinek nemzetközi exporttámogatása érdekében új tőke bevonása vált szükségessé. Ennek biztosítása érdekében két hazai magántőkealap lép be a tulajdonosi körbe: a Status Property Magántőkealap 49 százalékos, míg a Prime Property Magántőkealap 21 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságot jelenleg 100 százalékban tulajdonló dr. Barna Zsolt mellett. A tranzakció révén a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. növekedése biztosított, miközben továbbra is 100 százalékban magyar tulajdonú marad.

„Világszerte az egyik legnagyobb név a transzformátorgyártás területén a Ganz, amely történelmi múltja mellett az itt dolgozók egyedülálló szakértelméről is híres.

Idén is erre, valamint modern technológiai megoldásainkra támaszkodva szeretnénk tovább erősíteni a márkanevet. Célunk változatlan: a legfontosabb nemzetközi transzformátorbeszállítóvá válni, egyedi ipartechnológiai megoldásokat kínálva az ügyfeleknek. Az elmúlt év üzleti eredményei pedig megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton haladunk” – jegyezte meg Jan Prins.

Borítókép: Ficsor Márton