Egyre több ország menekíti ki a diplomatáit Ukrajnából, Brüsszel mégsem aggódik

2022-01-27 19:51:00

Írta: Takács Zsolt
Miközben amerikai diplomaták családtagjait menekítik, a politikai adok-kapok nem áll le Ukrajnában.

A Fox News Pentagonban dolgozó tudósítója szombaton kora reggel arról számolt be, hogy az ukrajnai Kijevben lévő amerikai nagykövetség személyzetének minden családtagját evakuálásra utasították. „A külügyminisztérium elrendeli, hogy az Ukrajnában lévő amerikai nagykövetség személyzetének családtagjai már hétfőn kezdjék meg az országból való evakuálást” – jelentette Lucas Tomlinson, a Fox tudósítója.

Először múlt hét pénteken derült ki, hogy a Biden-adminisztráció azt tervezi, hogy „elővigyázatosságból” evakuálják Ukrajnából az amerikai diplomaták családtagjait a folytatódó válság közepette, mivel

Washington valamilyen szintű orosz offenzívát jósolt az ukrán határon.

Egyelőre nem világos, hogy az evakuálás híre azt jelenti-e, hogy az amerikai hírszerzés egy konkrét új fenyegetést észlelt Oroszország részéről Ukrajna határainak közelében vagy elővigyázatosságból cselekednek a döntéshozók – írja a ZeroHedge.

Tomlinson további jelentéséből kiderül, hogy péntekről szombatra virradóra orosz vadászgépek érkeztek a közeli Fehéroroszországba, amire az amerikai tisztviselők riadalmukat fejezték ki, hogy

Ukrajna fővárosa „most már célkeresztben van.”

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a CNN jelentése szerint az összes nem létfontosságú alkalmazott evakuálását kérte a közelgő orosz inváziótól való növekvő félelmek és a Joe Biden elnök által megígért fegyverszállítmányok éjszakai megérkezése miatt.

Az Egyesült Államok után, január 25-én Kanada is arra szólította fel az ukrajnai nagykövetségen dolgozó diplomaták családtagjait, hogy hagyják el az országot.

Az amerikai evakuálás valószínűleg már a héten megkezdődik – közölte a CNN az ukrán kormányhoz közeli forrásra hivatkozva. Az evakuálás azt jelzi, hogy a nagykövetség kész segíteni „Ukrajna védelmi rendszerének megerősítésén a növekvő orosz agresszióval szemben” – írja a CNN.

Blöff

Annak ellenére, hogy az orosz diplomaták is elhagyták Ukrajna nagyvárosait és a fővárost, Oroszország washingtoni nagykövetsége felszólította a Nyugatot, hogy „vessen véget a hisztériának” – biztosítva, hogy

nem tervezik Ukrajna lerohanását.

A múlt hét elején ráadásul a Twitteren a következő bejegyzést tette közzé az orosz nagykövetség: „Ismét hangsúlyozzuk: Oroszország nem fog megtámadni senkit. A csapatok saját földünkön való mozgatásának gyakorlata szuverén jog.”

„Az Ukrajna elleni orosz inváziótól való félelem blöff és a nyugati országok által terjesztett hisztérikus üzenet” – nyilatkozta ma Vlagyimir Csizsov, Oroszország régóta az Európai Unióval dolgozó nagykövete, hozzátéve, hogy a Kreml nem tervez ilyen radikális támadást. „Mi hiszünk a diplomáciában, és csak remélni tudom, hogy tárgyalópartnereink itt Európában és az Atlanti-óceánon túl is ragaszkodnak ahhoz az elvhez, hogy minden nézeteltérést diplomáciai eszközökkel lehet és kell megoldani” – tette hozzá az orosz nagykövet.

Politikai játszma

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a Genfben folytatott megbeszélései során úgy tűnt, hogy

előremutató párbeszéd nyílhat a két nagyhatalom között a konfliktus megoldására,

bár nem sokkal később az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége fényképeket tett közzé az amerikaiak által az ukrán erők számára szállított harci segélyszállítmányokról.

A diplomáciai adok-kapok, de leginkább a nyugati sajtó félelemkeltése közepette Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy az ukrán kérdésben érintett valamennyi félnek nyugodtnak kell maradnia, és tartózkodnia kell a feszültséget szító és a válságot felpörgető cselekedetektől.

Az Európai Unió optimista

Az Európai Unió vezetői optimistán állnak a kialakult helyzethez. Joseph Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője arról beszélt, hogy amíg tartanak a tárgyalások Oroszországgal, addig

nincs ok az evakuálásra

- írta meg az Index.

A Reutersnek nyilatkozó Sergiy Korsunsky – Ukrajna nagykövete Japánban – nem számít kiterjedt háborúra, hanem csak helyi zavargásokra.

Ezt az állítást igazolja Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtöki kijelentése is, miszerint Ukrajna nem tervez semmilyen támadó akciót, és arra számít, hogy folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések az orosz-ukrán határ menti válság megoldására.

(Borítókép: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras; MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)