Papokkal készült a NASA a földönkívüliekkel való nagy találkozásra

2022-01-30 08:28:27

Írta: Takács Zsolt
Egy részben a NASA által finanszírozott kutatás komoly visszhangot váltott ki a világban.

A közösségi médiában számos bejegyzésben azt állítják, hogy a NASA csak azért vett fel 1,1 millió dollárért 24 teológust, hogy tanulmányozhassák, hogyan reagálnának az emberek, ha a tudósok idegen életet fedeznének fel a világűrben.

A bejegyzések szerzői szerint a NASA azért vette fel a teológusokat, hogy felkészülhessenek a földönkívüliekkel való közelgő kapcsolatfelvételre. A NASA álláspontja azonban nem egyezik a kommentelőkével.

A NASA Asztrobiológiai Intézetének korábbi vezetője, Carl Pilcher elmondta, hogy a teológusokat azért keresték fel, hogy áthidalják a tudomány és a vallás közötti szakadékot és „megvizsgálják, hogy milyen következményekkel jár a 20. század végi és a 21. század eleji tudomány eszközeinek alkalmazása olyan kérdésekre, amelyeket a vallási hagyományok már több száz vagy ezer éve vizsgálnak.”

Pilcher szerint „egyszerűen elképzelhetetlen” azt gondolni, hogy a Föld az egyetlen bolygó, ahol különböző életformák léteznek, „amikor ebben a galaxisban több mint 100 milliárd csillag van, és több mint 100 milliárd galaxis létezik a világegyetemben.”

A program – írja a The Times – 

azt vizsgálta, hogyan reagálnának a világ főbb vallásai az idegen élet felfedezésének hírére.

Ez a munka azonban 2016 és 2017 között zajlott, és a 24 teológust nem közvetlenül a NASA alkalmazta.

A NASA szóvivője a Check Your Fact internetes portálnak elmondta: „A kutatás NASA által finanszírozott része 2017-ben zárult le, és a tanulmányban résztvevő kutatókat kizárólag a Center for Theological Inquiry választotta ki.”

„A NASA nem vett részt a kutatók kiválasztásában és a NASA-tól támogatásban részesülő személyek nem alkalmazottai, tanácsadói vagy szóvivői az ügynökségnek” – tette hozzá a NASA szóvivője.