Lengyelországban hódít a Mol: 417 benzinkutat vesz meg a magyar cég

2022-01-12 17:29:17
A Mol megveszi a Lotos lengyel olajvállalat benzinkútjait – értesült a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatorna, melynek hivatalosan meg nem erősített információja szerint a döntést a jövő héten fogják bejelenteni.

A Lotos benzinkútjai egy részének eladása azzal függ össze, hogy a céget a tervek szerint átveszi a PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató. Az átvétel engedélyezését ugyanis az Európai Bizottság a többi között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eladják a Lotos töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedést is a cég gdanski olajfinomítójában.

A Radio Zet szerint a benzinkutakat a Mol csoport, az olajfinomítóban való részesedést pedig a világ második legnagyobb olajtermelője, a szaúdi Saudi Aramco vásárolja meg.

A Lotos hálózata mintegy 700-800 benzinkutat foglal magába, ezek ára egységenként átlagosan 1,5-2 millió dollár lehet.

A Mol legutóbb tavaly augusztusban megerősítette, hogy a vállalat érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt. A MOL Közép- és Délkelet-Európa kilenc országában majdnem kétezer üzemanyagtöltő állomást üzemeltet.

Az elemzők szerint Lengyelországban nagyon erős az üzemanyagpiac, évente 23 millió tonna üzemanyagot értékesítenek, és középtávon a piac évi 1-2 százalékos bővülésével számolnak.

Az ügylettel a MOL a saját neve alatt is beléphet a lengyel piacra. A magyar vállalat jelenleg a szlovákiai leányvállalatán, a Slovnafton keresztül már jelen van Lengyelországban, ott 79 benzinkutat működtet. Azaz, bár a Slovnaft logója alatt működnek a utak, de egyenesen nem a leányvállalat tulajdonát képezik.

Az ügylettel, 540 millió euróért, a Mol egyik napról a másikra átveszi a Lotos vállalat 417 töltőállomását, ami nem tűnik rossz beugrónak a 40 milliós piachoz. 

Az ügyletben a MOL egyben el is ad benzinkutakat a PKN Orlennek, amely már jelen van a szlovák piacon, ők üzemeltetik a Benzina társaság benzinkútjait.

A PKN Orlen az ügylet keretében185 üzemanyagtöltő állomást vásárol a MOL-tól, 228 millió euró értékben. A lengyel vállalat, ezzel Magyarországon 144, illetve Szlovákiában 41 benzinkúthoz jut hozzá.

Rzeczpospolita portál arról is beszámol, a Lotos vállalat bioüzemanyag-piac területén lévő eszközeit a magyar Rossi Biofuel Zrt. vásárolja meg.

(MTI/Rzeczpospolita)