Gorbacsov: Túl arrogáns és magabiztos lett a szovjet bukás után a birodalomépítő Amerika

2022-01-12 06:52:18
Írta: Fekete Kíra
„Az Egyesült Államok arrogáns és magabiztos lett a Szovjetunió összeomlása után, ami a NATO katonai szövetség bővítéséhez vezetett” – jelentette ki nemrégiben Mihail Gorbacsov, volt államfő.

Gorbacsov nem számít egyenrangú kapcsolatokra, mivel az USA „túl arrogáns”

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt években már többször hangoztatta, hogy a NATO lassan Oroszország határait súrolja – Moszkva decemberben „jogi garanciákat” követelt az Egyesült Államok vezette szövetségtől, hogy állítsa le a keleti terjeszkedését.

„Hogyan lehet ilyen helyzetben egyenrangú kapcsolatokra számítani az Egyesült Államokkal és a Nyugattal?” – vetette fel Gorbacsov a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek.

„Arrogánsak és magabiztosak lettek. Győzelmet hirdettek a hidegháborúban”

– jelentette ki a volt államfő, majd hozzátette: „A »győztesek« úgy döntöttek, hogy új birodalmat építenek. Innen a NATO bővítésének ötlete.” 

Gorbacsov támogatja a Moszkva-Washington biztonsági tárgyalásokat

Moszkva biztonsági követelésekkel állt elő a Nyugat felé, mondván, hogy a NATO nem vehet fel új tagokat, és meg akarja akadályozni, hogy az USA új támaszpontokat létesítsen a volt szovjet országokban.

„Remélem, lesz eredmény” – jelentette ki Gorbacsov.

Putyin elmondta, hogy Washington hajlandó volt megvitatni a javaslatokat – a tárgyalásokra a jövő év elején Genfben kerülhet sor.

Borítókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij