Srí Lanka lehet az első áldozata a Covidnak

2022-01-10 10:10:26
Az Indiai óceán Ceylon szigetén fekvő állam súlyos válságban, félmillió ember került a szegénységi küszöb alá a járvány kirobbanása óta, nőnek a megélhetés költségei, sokan már éheznek. Az infláció az országban, novemberben 11,1 százalékosra nőtt, elsősorban az élelmiszerárak növekednek, és úgy tűnik az ország nem lesz képes fizetni az adósságait.

Srí Lanka járvány miatti fő problémáját a turizmus bevételeinek kiesése okozza. Mellette nőnek az állam kiadásai, és csökkennek az adóbevételek. Bár Gotabaya Rajapaksa, elnök szükségállapotot hirdetett, és a hadsereg megkapta a jogot annak ellenőrzésére, hogy a fő árucikkeket, mint pl. a cukrot vagy a rizst, csak meghatározott áron árusíthassák, mindez nem sokat segített.

A theguardian.com portál megszólított egy sofőrt, akinek másodállást kellet vállalnia, hogy fizenit tudja az autójára a kölcsönt és meg tudja venni az élelmet. Ahogy mondja a rezsi, a törlesztések és az élelem minden bevételét elviszi, úgy, hogy családja naponta már csak kétszer eszik az eddigi három helyett. Arról a gyakorlatról is beszámolt, hogy a helyi üzletben már a kilós tejport is tíz dekánként árulják, és babból is csak 100 grammot vesznek az eddigi megszokott kiló helyett.

A turizmusból származó létfontosságú külföldi bevételek minimálisra csökkentek, ami miatt több mint 200 ezren veszítették el megélhetésüket. Az utazási és turisztikai szektor teszi ki általában a GDP több mint 10%-át.  

A helyzet annyira súlyossá vált, hogy hosszú sorok alakultak ki az útlevélhivatalnál, mivel minden negyedik Srí Lanka-i, főként fiatalok és iskolázottak, el akarják hagyni az országot. Ez az idősebb polgárokat az 1970-es évek elejére emlékezteti, amikor az importellenőrzések és az alacsony hazai termelés súlyos hiányt okozott az alapvető árucikkekből, és hosszú sorokat kellett kiállni a kenyérért, a tejért és a rizsért.

Óriási államadósság

Srí Lanka egyik legégetőbb problémája a hatalmas külföldi adósságteher, különösen Kínával szemben. Több mint 5 milliárd dollárral tartozott Kínának, és tavaly további 1 milliárd dolláros kölcsönt vett fel Pekingtől az akut pénzügyi válság megoldására, amelyet részletekben kellene fizetniük.

Az elkövetkező 12 hónapban Srí Lankának, a becslések szerint 7,3 milliárd dollárnyi belföldi és külföldi hitelt kell visszafizetnie, amibe bele tartozik az az 500 millió dolláros nemzetközi államkötvényt, amelynek lejárta januárban esedékes. Novemberben azonban a rendelkezésre álló devizatartalék mindössze 1,6 milliárd dollár volt.

Ramesh Pathirana, az ültetvényügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy Iránnal rendezni tudják korábbi olajtartozásaikat úgy, hogy teával fizetik ki őket, és havonta 5 millió dollár értékű teát küldenek nekik, hogy takarékoskodjanak a „nagyon szükséges valutával”. (A Srí Lanka-i lakosság tíz százaléka érintett a teaiparban, amely 2020-ban több mint 1,2 milliárd dollár exportbevételt generált.)

Harsha de Silva ellenzéki képviselő már a csődre figyelmeztetett, mikor az egyik parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy a devizatartalékok jövő év januárjára -437 millió dollárra csökkennek, míg 2022 februárja és októbere között törlesztendő külföldi adósságállomány 4,8 milliárd dollár lesz.

A képviselő szerint, mindenképp az IMF segítségére szorulnak.

Ennek ellenére, Ajith Nivard Cabraal, a központi bank elnöke nyilvánosan biztosított mindenkit, hogy Srí Lanka „zökkenőmentesen” tudja majd törleszteni az adósságait.

Sok mindenről árulkodik Rajapaksa májusi hirtelen döntése, amely szerint minden műtrágya és növényvédő szer használatát betiltotta, amivel gazdálkodókat arra kényszeríti, hogy átállási idő nélkül térjenek át a biogazdálkodásra. Sok gazdálkodó, aki hozzászokott a műtrágya és növényvédő szerek használatához – gyakran túlzott használatához –, hirtelen eszköz nélkül maradt a gyomok és rovarok elleni küzdelemben. Sokan a veszteségtől tartva úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem termesztenek, ami tovább fokozta az élelmiszerhiányt Srí Lankán.

A problémák átmeneti enyhítésére, valamint a nehéz és nagy valószínűséggel népszerűtlen politikák kiküszöbölésére a kormány átmeneti segélyintézkedésekhez folyamodott. Például hitelkereteket kért a szomszédos szövetségesétől, Indiától az élelmiszerek, gyógyszerek és üzemanyagok importjára. Valamint valutacsere-ügyletekhez folyamodott Indiával, Kínával és Bangladessel , valamint Ománnal a kőolaj vásárlás céljából. Ezek a kölcsönök azonban csak rövid távú könnyítést nyújtanak, és gyorsan vissza kell fizetni őket magas kamatlábak mellett, ami növeli Srí Lanka adósságterhét.

Srí Lanka-i Demokratikus Szocialista Köztársaság
Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő országot” jelent. A 21 milliós lakosság 74%-a szingaléz, 18%-a tamil, 7%-a ceyloni mór, 1%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik.
Ceylon 1948-ig volt brit gyarmat , 1972-ben nevezték át Srí Lankának. 1983-ban polgárháború robbant ki a tamilok és szingalézek között, ami végül 2009-ben zárult le a tamil felkelők vereségével. 2004 karácsonyán az országot elérte az indiai-óceáni cunami.
A trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek. Sokan a halászatból és a fakitermelésből élnek. Az ipar elsősorban a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel. A földjéből bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek.