Amerikai tábornok figyelmeztet: katonai puccs jöhet, szétszakadhat az ország

2022-01-06 08:57:00

Írta: Takács Zsolt
Az amerikai Capitoliumnál történt felkelés évfordulója alkalmával három nyugalmazott amerikai tábornok arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es elnökválasztás után újabb felkelésre kerülhet sor, amelyet a hadsereg támogathat.

Az extábornokok – Paul Eaton, Antonio Taguba és Steven Anderson – a közelmúltban a Washington Postban megjelent véleménycikkükben fejtették ki az álláspontjukat. „Csontjainkig hatol a hideg a gondolattól, hogy legközelebb sikeres lehet egy puccs” – fogalmaztak a nyugalmazott tábornokok a cikkben.

Puccs az Egyesült Államokban

Az exkatonák szerint ha az embereknek nem egyértelmű, hogy ki a szabályosan megválasztott elnök, akkor az

megfertőzheti az amerikai hadsereg bármely szintjét.

Ezt láthattuk akkor, amikor 124 nyugalmazott tábornok és admirális levélben támadta a 2020-as választás eredményét – tették hozzá a volt katonák. A nyilatkozó exkatonák arra irányuló intézkedéseket szeretnének látni, hogy az amerikai hadsereg jobban felkészülhessen egy újabb vitatott választásra.

Valós veszély

Paul Eaton nyugalmazott vezérőrnagy úgy gondolja, hogy a puccs kirobbanásának valószínűsége alacsony, de nagy lehet a hatása, ezért fel kell rá készülni. „A hadseregben sok hadgyakorlatot hajtunk végre annak érdekében, hogy kiderítsük, mi történhet egyes esetekben” – mondta Eaton. A volt vezérőrnagy elárulta, hogy a választások előtt hat hónappal négy forgatókönyvet játszottak végig, de egyik esetben sem számoltak egy olyan szinten kompromittált amerikai hadsereggel, mint ami ma előfordulhat annak köszönhetően, hogy

a Republikánus Párt 39 százaléka nem hajlandó elnökként elfogadni Joe Bident.

A Washington Postnak nyilatkozó magas rangú volt katonák azt javasolják, hogy a katonai puccs forgatókönyvét egy jövőbeli, jóval 2024 előtt megrendezendő hadgyakorlaton tárgyalják meg a jelenlegi vezetők.

Paul Eaton nyugalmazott vezérőrnagy

Pentagon

„Nagy rajongója vagyok a védelmi miniszternek, illetve az általa összeállított csapatnak és a Mark Milley tábornok által vezetett egyenruhás katonaságnak. Ők egyszerűen kiválóak” – mondta Eaton, aki biztos benne, hogy az Egyesült Államok és a hadsereg legjobb emberei kiválóan fognak teljesíteni.

Társadalomismeret

Eaton nyilatkozatában kitért arra, hogy újra kellene tanítani a társadalomismeret alapjait annak érdekében, hogy minden egyes 18 éves amerikai valóban megértse az Egyesült Államok alkotmányát, annak fejlődését és azt, hogy mit is akartak az elődök. „Ez egy fontos része az oktatásnak, amelyet szerintem újra kell tanítanunk” – nyilatkozta a volt vezérőrnagy.

Az exkatona szerint érthetetlen, hogy január 6-án teljesen felkészületlenül – katonai és rendészeti szempontból is – érte az egész országot az ostrom. A hadsereg civil ellenőrzése szent és sérthetetlen az Egyesült Államokban, és ezt a pozíciót meg kell erősíteni – fűzte hozzá Eaton.

A magas rangú katonai vezetők állítása nem légbőlkapott, hiszen érdekes módon épp a közelmúltban figyelmeztetett a 2008-as válságot is megjósló sztárközgazdász, hogy „veszélyesen nagyra nőtt a kockázata” annak, hogy az Egyesült Államokban tíz éven belül polgárháború robbanjon ki, mivel az ország „rendkívüli mértékben polarizálódott”.