Retteg a Wall Street

Beérett a balos uszítás: sokkolóval járnak a bankárok a bankvilág fellegvárában

2021-12-13 10:50:00
Írta: Fekete Kíra
A Bank of America vezetői arra figyelmeztetik a fiatalabb alkallmazottaikat, hogy egyszerű öltözetet viseljenek, mivel könnyen célpontjává válhatnak a New York-i bűnözőknek.

Életveszélyes a céges logó

New York-ban megugrott az erőszakos bűncselekmények száma, ezért a Wall Street nagyágyúi a fiatalabb munkatársaikat arra szólítják fel, hogy legyenek óvatosak.

A vezetők figyelmeztették a munkatársakat, hogy olyan ruhát viseljenek, amin nincs rajta a Bank of America logója – ellenkező esetben könnyen célponttá válhatnak. Az egyik banki alkalmazott a CNBC On The Money műsorában elmondta, hogy

fokozottan éber, miután egy nemrégiben tett manhattani utazása során leszúrtak egy embert az iroda közelében.

A New York-i rendőrség statisztikái szerint a városban az elmúlt 28 napban 15 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest. A gyilkosságok száma az elmúlt két évben 42 százalékkal emelkedett, viszont az elmúlt évben nagyjából stagnált.

Egy nagy pénzkezelő cég egyik vezetője már sokkolót is hord magánál, amikor a Midtown-i irodájába utazik – mutat rá az újság. A Bank of America nem kívánt nyilatkozni.

A Citibank is védi az alkalmazottait

A Citibank privát buszjáratokat kínál az alkalmazottaknak azért, hogy ne kelljen tömegközlekedéssel utazniuk a veszélyes környéken. Túlóra esetén több nagybank ingyenes fuvart kínál a dolgozóknak.

A legnagyobb balos mozgalmaknak a gazdagok elleni lázadások ágyaztak meg

„Mi vagyunk a 99 százalék.” Tíz évvel ezelőtt ez a szlogen egyesítette a bankok ellen tiltakozókat szerte a világon. Egyesek Joseph Stiglitz közgazdásznak tulajdonítják a szlogen eredetét, aki először tette népszerűvé a nagy vagyonnal és hatalommal rendelkező emberek, azaz a felső egy százalék, és a szegényebb rétegek közötti különbség fogalmát. Mások szerint a néhai antropológus és anarchista David Graeber találta ki a kifejezést. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a kifejezés akkor vált világméretűvé, amikor 2011. szeptember 17-én a manhattani pénzügyi negyedben összegyűlt tüntetők skandálni kezdték – mutat rá a The Guardian.

Ami aznap és az azt követő két hónapban történt, Occupy Wall Street néven vált ismertté, a gazdasági egyenlőtlenség és igazságtalanság ellen tiltakozó mozgalomként.

Az egyik filozófiai iskola a kortárs amerikai történelem átalakító eseményének tekinti ezt a mozgalmat, az amerikai vállalatok hatalma elleni népfelkelésnek, amely hozzájárult a Demokrata Párt balra tolódásához, Bernie Sanders elnökválasztási kampányához és olyan önjelölt szocialista politikusok megválasztásához, mint Alexandria Ocasio-Cortez. Eszerint ez volt az eredeti, vezető nélküli, a közösségi médián keresztül szervezett mozgalom, amelyről a #MeToo és a Black Lives Matter mozgalmak fakadtak.

A bankok pedig próbálnak alkalmazkodni az egyre agresszívabb mozgalmak követeléseihez, a Citibank például dollármilliárdokat költ arra, hogy kiegyenlítse a faji vagyoni különbségeket – írta meg korábban a Makronóm.

Senki sem érezheti magát biztonságban

Nem csak a belvárosban gyakoriak a bűnesetek. Egy Wall Street-i belvárosi forrás szerint „az elmúlt hónapokban ez gyakran volt beszédtéma az emeleten”.

„Néhány embert már megtámadtak, akivel együtt dolgozom. Szerintem ez egyre gyakoribb, ha nem is mindennapos”

– jelentette ki az alkalmazott, majd hozzátette: „Jóllehet egy tucatnyi incidens van, amit láttam vagy ami engem is érintett” .

„Kétségtelen, hogy az utcákat és a metrókat is biztonságossá kell tenni ahhoz, hogy a New York-i emberek visszatérjenek az irodáikba” – jelentette ki Ronn Torossian, az 5WPR PR cég vezérigazgatója. „Megkockáztatom, hogy az emberek kevesebb mint ötven százaléka tér vissza az irodába teljes munkaidőben – és nem vagyok benne biztos, hogy ez valaha is megváltozik New York-ban” – véli a cégvezető.

A vezérigazgató elmondása szerint 275 alkalmazottja közül mindössze 35 százalék tért vissza a cég Park Avenue-i székhelyére.

Sokan az új polgármesterben látják a reményt 

Az újonnan megválasztott demokrata polgármester retorikája a közbiztonság visszaállítására épül, ezért sokan mégis optimisták és remélik, hogy a közelgő rendszerváltás a biztonság és a jólét új korszakát hozza majd el.

„Bátorít, hogy Eric Adams keményen fog fellépni” – mondta egy Wall Street-i vezető az On The Money-nak. „Úgy érzem, mintha nem tudna elég hamar ideérni, hogy helyreállítsa a törvényt és a rendet” – adott hangot reményeinek.

Nem jó előjel viszont, hogy a demokrata vezetésű városok rendre a hírek címlapján szerepelnek mint a bűnözés új fellegvárai.

Borítókép: New York, 2011. november 17.
Egy öltönyös férfi próbál utat találni munkahelyére, amint az Occupy Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) mozgalomhoz tartozó tüntetők menete miatt a rendőrség több kereszteződést is lezárt a New York-i tőzsde közelében. A tüntetők Zucotti-parkban felállított táborát néhány nappal korábban felszámolta a rendőrség, miután többször is felszólították a demonstrálókat a távozásra. (MTI/EPA/Justin Lane)